10 dolog, ami rontja az edzés hatékonyságát

Sze. 22 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Rendszeresen edzel, mégsem érzed, hogy bármi változott volna a testeden? Valamit rosszul csinálsz… Mondunk 10 okot, ami miatt nem hatékony az edzés – ha bármelyiket tapasztalod, változtass!

10 dolog, ami rontja az edzés hatékonyságát

10. Rutinból edzel

Már csak megszokásból edzel, csinálod ugyan a gyakorlatokat, ám nem gondolsz arra, hogy változtatni kellene. Próbálj ki valamilyen újdonságot, amit még nem csináltál: ha rendszeresen futsz, most próbáld ki a kerékpározást, ha aerobikra jársz, próbáld ki az ellipszistrénert. A lényeg, hogy változatosságot csempéssz az edzésedbe, így nem fogod megunni a sportolást.

9. Kis súly, sok ismétlés

Ha ugyan rendszeresen emelgeted a súlyzókat, de kis súllyal, és sok ismétléssel dolgozol, az sajnos csak az elején fejleszti az izmokat. Hogy muszklijaid tovább nőhessenek és formálódhassanak, emelj a súlyon, és kevesebb ismétlést végezz. A nagyobb súlyok jobban terhelik az izmokat, így ösztönözve őket a fejlődésre. Ha már a nagyobb súllyal is könnyen megy az edzés, ismét érdemes emelni a további fejlődés érdekében.

8. Túl sokat pihensz

Ne pihenj többet 30-90 másodpercnél két sorozat között: akár súlyzózol, akár intervall edzéseket végzel valamelyik kardiogépen, ne engedélyezz ennél több szusszanást. Ha túl sok pihenőt adsz magadnak, a szervezetedet nem éri annyi terhelés, amennyi fejlődést eredményezne.

7. Eltérsz az edzéstervtől

Ne lézengj céltalanul az edzőteremben a súlyok és a gépek között, és ne találomra válaszd ki, mit is szeretnél csinálni. Tervezd meg az edzésed menetét, mielőtt hozzákezdenél: válassz ki 6-8 különféle izomcsoportot megdolgoztató gyakorlatot, és valamilyen kardiomozgást, amelyeket végezni fogsz az edzés során. Így amikor megérkezel a terembe, máris tudod, mit fogsz majd csinálni. Figyelj oda a gyakorlatok változatosságára, hogy minden izmodat egyformán, egyenletesen terheld a sportolás során, és ne feledkezz meg az alapos bemelegítésről és levezetésről sem.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: