Azt már te is tudhatod, hogy a cukor és a finomított szénhidrátok nincsenek jó hatással az egészségre, hiszen amellett, hogy hizlalnak, magas vérnyomást, valamint más szív- és érrendszeri, esetleg emésztési problémához vezetnek.
Az egészségtudatos táplálkozásban látszólag könnyű leváltani a cukrot édesítőszerekre és a feldolgozott hús vagy a gyorsételek elhagyása sem okoz különösen nagy problémát. Ha viszont az ember gyulladásos eredetű betegséggel küzd, minden apró részletre oda kell figyelnie.
Gyulladást növelő élelmiszerek
A szervezetben nemcsak a cukor vagy a liszt növeli a gyulladást, de a sok keményítőt tartalmazó, magas glikémiás indexű élelmiszer és a glutén is, sőt, a mindennap használt olajok vagy az egészségesnek tartott, ám túlzásba vitt élelmiszerek is észrevétlenül fokozhatják a bajt. Bár az élelmiszerek nagy része nem okozhat problémát az egészséges szervezetben, ezért nem kell mindenáron száműzni az étrendből, a gyulladásos eredetű bélbetegségeknél vagy az autoimmun betegségeknél nagyon óvatosan kell bánni velük.
10. Olajok
A napraforgó- vagy a repceolaj sem ajánlott, ha az ember gyulladásos betegséggel küzd, főleg feldolgozásukból eredő hexántartalmuk miatt. Az extra szűz és a hidegen sajtolt olajokkal viszont nem lehet gond.
9. Tejek
A népesség nagyobb része nem tudja megemészteni a tejet, ami ráadásul erős allergén is lehet, ezért a tejtermékek sem ajánlottak a legtöbb gyulladáscsökkentő diétában.
8. Bolti zöldségchipsek
A zöldségchips egészséges, de sokszor napraforgóolajban sül, ami omega-6-zsírsavakban is gazdag. Ez nagy mértékben nem szükséges, sőt, gyulladáshoz vezethet. Jobb aszalványokat választani inkább.
A cikk a következő oldalon folytatódik: