10 lépés a hasi zsír leadásáért

ápr. 26 | 3. oldal - fitnesslife.hu
  1. Böjtölj alkalmanként

 

Koplalni nem szabad, más azonban, ha alkalmanként kisebb böjtöléssel serkented szervezeted, hogy a tartalékokat használja. Egy megfelelő böjtölés során szervezeted detoxikálni fog. A böjtölésnek több módszere is van. Van aki egy étkezést hagy ki a nap során, van aki 2-3 napig szinte csak folyadékokat visz be és ezt 7-10 nap után megismétli. Hatásos az is, ha egy 10 napos periódusban mennyiségi korlát nélküli, de gluténmentes vegán táplálkozásra térsz át, magas rostfogyasztással és nagyon magas folyadékfogyasztással. Cikkünk terjedelme és egyéni igények ismerete nélkül konkrét böjtöt nem tudunk ajánlani, de ha jól csinálod a következőket remélheted egy sikeres böjti időszaktól:

 

Inzulinszinted optimális szintre kerül, ami kulcsfontosságú az elhízás ellen

Növekedési hormon szinted emelkedik, ez javítja a testösszetételed

Csökkenni fog kalóriaigényed

Emésztésed jelentősen javul, ami a glükóz optimális felhasználása révén csökkenti a testzsírt

Fontos megjegyezni, hogy a böjtölést csak alkalmanként folytasd, ne életmódszerűen. Minél drasztikusabb a böjt, annál kevesebb ideig kell tartson. Ha bővebben érdekel a téma olvasd el detoxikációról szó írásunkat is.

 

  1. Tartsd alacsonyan a zsírt és a szénhidrátot

 

Ezt talán nem kell részletezni. A két legkomolyabb energiaforrás a szénhidrát és a zsír. Utóbbi 9 kalóriát jelent grammonként, előbbi csak négyet. Különböző táplálkozási irányzatok terén más a felfogás ezek javasolt arányáról. A Clean Eating azt mondja, hogy komplex szénhidrátokat egész nap szabad fogyasztani, kivéve a nap utolsó étkezését. Csak az egyszerű szénhidrátokat, cukrokat kell kizárni, azonban itt sem mindet. A gyümölcscukor egyszerű szénhidrát, azonban a gyümölcsökben található különféle nutriensektől bűn megfosztani a szervezetet, ezért a nap első felében napi szinten fogyasztható. Zsírok terén is megkülönböztetünk jó és rossz zsírokat. Azonban míg utóbbira teljes tiltás helyezünk, előbbit is csak a nap első felében javasoljuk fogyasztani, hiszen a szénhidrát több, mint dupláját jelentik energiában, valamint az esti zsírfogyasztás a hormonrendszert is negatívan befolyásolja. A képlet tehát egyszerű: Ha fogyni szeretnél lefekvés előtt 3 órával már ne fogyassz szénhidrátforrást, gyümölcsöt és zsírforrást pedig csak délelőtt vegyél magadhoz.

 

  1. Végezz rendszeresen hasizom gyakorlatokat

 

Helyi zsírégetés nincs – tartja az uralkodó testépítő felfogás azt mondván, hogy csak mindenhonnan egységesen lehet zsírból fogyni. Mivel ma ezzel a kijelentéssel minden edző egyetért, én sem szeretném megkérdőjelezni. Maradjunk abban, hogy a megfelelő táplálkozás után a hasizom edzése olyan, mint hab a tortán. Egyrészt kalóriaégetés és anyagcsere pörgetést jelent, amivel már önmagában közelebb visz célodhoz. Tény az is, hogy a hasizom edzéssel növeled az izomtömeged és az könnyebben fog körvonalazódni akkor is, ha némi zsírszövet fedi be. Ez visszafelé is igaz, mert ha a hasad nem edzett hiába alacsony a testzsírod, nem fog kontrasztosnak tűnni. Hasizom edzéséről szóló cikkünkben minden további lényegeset megtudhatsz.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: