9. Rágógumi
Bár a rágó egyik lényege pont a lehelet – tehát a szagok – javítása lenne, van egy kevésbé ismert negatív hatása. A rágás közben a szokásosnál több oxigén kerül a nyálba, amitől gázok gyűlnek fel a gyomrunkban. Ezek pedig jellemzően a másik oldalon távoznak.
8. Kávé
A koffein stimulálja a központi idegrendszert, ami aktiválja a verejtékmirigyeket. Emellett a kávé savas, ezért kiszárítja a szájunkat. Ha nincs nyál, elszaporodnak a baktériumok, amelyek kénes vegyületekkel táplálkoznak, nagyban hozzájárulva a rossz szájszaghoz.
7. Curry, kömény
Bármilyen finom is a tikka masala, nem biztos, hogy megéri a vele járó, múlni nem akaró szag. A curry és a kömény aromái képesek napokig megülni a pórusainkban.
6. Tejtermékek
Testszag termelődik akkor is, ha a verejtékben lévő lipideket elfogyasztják a bőrünkön élő baktériumok, amelyek különböző gázokat termelnek melléktermékként. Ezek a lipidek a különböző tejtermékekben találhatóak.
5. Durian gyümölcs
Ha valaha találkoztál a délkelet-ázsiai durian bűzével, nem ér meglepetésként, hogy az elfogyasztása kihatással van a szájszagra. Anthony Bourdain egyszer úgy fogalmazott: „Olyan szagú lesz a leheleted, mintha nyelves csókot adtál volna a halott nagymamádnak.”
A cikk a következő oldalon folytatódik: