Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel

Júl. 13 | 1. oldal - fitnesslife.hu

A boltok polcai roskadoznak a különféle élelmiszerektől, amelyekről természetesen azt sem tudjuk, miből vannak. Ízletesek, drágák, olcsók, feltűnőek és hétköznapiak egyaránt vannak köztük – az egyetlen közös bennük a titokzatos összetétel.
Utánajártunk és táplálkozási szakemberek segítségével megvizsgáltuk, vajon miből is vannak a legveszélyesebb árucikkek. A kutatás nem márkákra koncentrált (nehéz is lenne, mert a gyártók általában nem szívesen árulják el az áruk pontos összetételét), hanem termékfajtákra.

Összegyűjtöttük a hazai boltokban kapható 15 legegészségtelenebb ételt

Ha teheted kerüld el őket és valamilyen más, egészséges alternatívát válassz.

Nem árt tehát tisztába tenni, hogy mi is az amivel etetnek minket. Válassz tudatosan, ne sajnáld az időt a főzésre, hogy végleg elhagyjuk a feldolgozott késztermékeket. Friss, tiszta, organikus, teljes értékű alapanyagokat válasszunk, még akkor is ha azok drágábbak. Hiszen inkább a jó minőségű ételre költs, mint később a drága gyógyszerekre.

 

SAJTKRÉM

Mi van benne? Selejt sajt, ömlesztősók (foszfátok), tejzsír, ízesítőanyag.
Ezért ne fogyaszd: az esztétikailag hibás sajtból készülő sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ez különösen akkor kedvezőtlen hír, ha csontritkulásban szenvedsz vagy hajlamos vagy rá, mert a foszfát ezt elősegítheti. Tehát mielőtt egy kockasajtba beleharapsz, előbb olvasd el, mit nyomtattak az oldalára…

 

SZÉNSAVAS, CUKROZOTT ÜDÍTŐK

Mi van benne? Víz, sok cukor, mesterséges aromák, állományjavító (kevés gumiarábikum, ismételten), szén-dioxid.
Ezért ne fogyaszd: igen sok szénsavas üdítőben nincs természetes aroma, az üdítő érzés pedig gyakran a töménytelen mennyiségű szén-dioxid, vagyis a szénsav miatt van, ami a nyelven pezsegve feldobja a fogyasztót. Előfordulhat, hogy egy literben 5-6 g CO2 is van, ez igen magas szám, Összehasonlításul egy átlagos szódában ez a szám 3 g/liter!

 

HABKARIKA

Mi van benne? Tojásfehérje, cukor, állományjavító és -módosító anyagok, színezékek.
Ezért ne fogyaszd: a tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész tárháza. A színezéséhez pedig erős színezékeket használnak fel.
Mit egyél helyette? Valamilyen házi készítésű édességet – ITT találsz jópár receptet!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: