5-6 órát alszol? Ilyen hatásai vannak a külsődre és belsődre!

máj. 17 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Te is sokszor hallhattad már (tőlünk is) az alvás egészségre gyakorolt kedvező hatásairól és, hogy kicsit sem elhanyagolható a megfelelő mennyiségű pihenés ahhoz, hogy egészséges életet élhess. Pontosan mennyi is az elegendő mértékű alvás és mi történik még ezután? Milyen hatással van az alvás a külsődre és a belsődre az alvás mennyisége?

Mennyi alvás az ideális?

Leggyakrabban azt hallhatod, hogy a 8 órás alvás az ideális – ezt több kutatás is alátámasztja. Arról azonban ritkán esik szó, miért tartják hatékonyabbnak az éjfél előtti pihenést. Ennek hormonális okai vannak, az alvást segítő hormon, a melatonin ugyanis a sötétedés hatására kezd el termelődni, míg világosodáskor alábbhagy. Tehát a sötétedést követő órákban az alvás sokkal hatékonyabb, mélyebb és ezáltal pihentetőbb is, mint a hajnali órákban történő pihenés.

 

Pótolható/kompenzálható a kimaradt alvás?

Kutatások alapján kiderült, hogy a tartós alvásmegvonás nem kompenzálható. Nyilván egy-egy rossz vagy épp átmulatott éjszaka még igen, de ha valaki tartósan nem alszik eleget éjszaka, hanem csak 4-6 órát naponta, azt is inkább éjfél után, azt a hétvégi alvás nem teszi majd helyre. Még akkor sem, ha utána kipihentnek érzed magad.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: