Diéta & Fogyás

5 fűszer, ami segíti a zsírégetésedet

2. FAHÉJ

A szinte minden háztartásban a polcon lévő fahéj sokkal többre képes, mint „csupán” az édességek mennyeivé tétele. Manapság a fahéj több hasznos tulajdonsága miatt is a reflektorfénybe került. A II-es típusú cukorbetegségnél csökkenti a vércukor, a trigliceridek, a „rossz” és a teljes koleszterin szintjét, illetve a vérnyomást. A hatékonysága abból ered, hogy képes az inzulin hatásmechanizmusát utánozni, tehát a glukózt a sejtekbe továbbítani. Ez magyarázza a fahéj anyagcserénkre gyakorolt hatását is – ha a testünk hatékonyabban képes feldolgozni a cukrot, akkor azt a szervezet kisebb arányban fogja zsírként elraktározni.
Tipp: Meghintheted fahéjjal az otthon készített pattogatott kukoricádat, de izgalmassá teszi egy almaszelet, vagy egy csésze görögjoghurt ízét is. Ha némi cayenne borssal kevered el, akkor ezzel a bátrabb, pikánsabb keverékkel még tovább pörgetheted az anyagcserédet.

 

1. KÖMÉNY

A kömény az egész világon rendkívül elterjedt fűszernövény, de sokan csak módjával használják, vagy éppen kerülik az erőteljes íze miatt. Bár az anyagcserét fokozó hatását még nem vizsgálták igazán széles körben (legalábbis más fűszernövényekhez képest meglehetősen korlátozottan), de például egy túlsúlyos hölgyekből álló csoportnál a napi szintű köményfogyasztás csökkentette az éhgyomri koleszterin, triglicerid és a „rossz” LDL koleszterin szintjét, illetve javult a HDL, azaz a „jó” koleszterin szintje. A testsúly, a testtömegindex (BMI), derékbőség és a testzsírszázalék is jelentősen csökkent. Az ok, hogy a kömény fitoszterolokat tartalmaz, melyek olyan növényi összetevők, amik gátolják a koleszterin felszívódását a szervezetben. A kutatók szerint az is hozzájárult a testsúlycsökkenéshez, hogy a kömény időlegesen fokozta az anyagcserét – hasonlóan a csípős fűszerek hatásához.
Tipp: Porított köményt használhatsz sokféle fűszerkeverékben, melyekkel ízesítheted a leveseket, húsokat, de nagyszerű ízt ad egy tál curry-nek, vagy akár egy tüzes chilis babnak is.

A természet egyébként számos más természetes “zsírégetőt” adott nekünk számos gyümölcs, vagy más növények formájában. Bár vitathatatlan, hogy a legtöbb inkább koncentrált formában igazán hatékony, hiszen mire a zsíranyagcsere fokozásához elegendő hatóanyagot juttatnánk be velük, addigra a rengeteg gyümölcs elfogyasztásával a fogyást lehetetlenné tévő mennyiségű kalóriát is elfogyasztottunk. A koncentrált kivonatok ellenben kimondottan azokat a hatóanyagokat tartalmazzák – extra kalóriák nélkül -, amik energizálnak és fokozzák a zsíranyagcserét.

 

Forrás: Muscle&Fitness

Ez is érdekelhet: