5. Marha
A marhahús sokkal több, mint fehérje; kitűnő vas és cinkforrás, amely két alapvető izomépítő anyag. Ráadásul a kreatin első számú forrása – ami vassal tölti fel szervezeted energiaraktárát – 2 grammnyi vasat jelent ez minden 5 dkg-ban.
A maximálisan elérhető hatásért az extra sovány húsdarabokat érdemes fogyasztani, hogy minél kevesebb kalóriával biztosíthassuk a minél magasabb vasbevitelt.
A marhahús egy igazi szelénraktár. A Stanford Egyetem kutatói azt találták, hogy azok a férfiak, akiknek vére alacsony szelénszintet mutat, 5x inkább hajlamosak a prosztatarákra, mint a normál értékeket mutató férfiak.
4. Joghurt
Még ha az ösztrogén gyanú körbelengi is, a joghurt egy ideális kombinációja a fehérjének és a szénhidrátoknak, ami segíti a test edzések utáni felépülését és az izomépítést. Rendszeresen lehet ezt fogyasztani, gyümölcsökkel turbózva, az extra szénhidrátok a gyümölcsből a vér inzulinszintjét növelik, aminek az edzések utáni fehérjelebontás csökkentésében is kulcsfontosságú szerepe van.
A joghurt az egyik olyan étel, amelyik konjugált linolsavat tartalmaz. Ez egy speciális zsír, amelyet néhány tanulmányban összefüggésbe hoztak a testzsír csökkentésével.
3. Olívaolaj
Az egyszeresen telítetlen zsírsav az olívaolajban úgy viselkedik, mint egy antikatabolikus hatású tápanyag. Más szavakkal, megelőzi az izom lebontását, azáltal, hogy csökkenti a tumor nekrózis faktor-alfa nevezetű, baljós sejtfehérje szintet, ami az izomvesztéshez és izomgyengeséghez köthető.
Válaszd az extra szűz olívaolajat! Az olívaolaj és az egyszeresen telítetlen zsírsavakat sok mindennel kapcsolatba hozták már a kutatók, a szív és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával és a vastagbél rákkal, a diabétesz csökkent kockázatával és az oszteoporózissal is.
A cikk a következő oldalon folytatódik: