Alváshiány – Elhízás. Hogyan függ össze a kettő?

nov. 05 | 2. oldal - fitnesslife.hu

Okok és megoldások alváshiányra, kialvatlanságra!

Aludj többet! Na persze! Hogy ez eddig nem jutott eszünkbe!?

“Gyerekekkel? Most ugye viccelsz!”

Mert tudjuk és tapasztaljuk, ha az embernek kicsi gyerekei vannak, nem is egy, akik csak úgy hobbiból hajnali 5 órakor már játszani akarnak, mert uncsi az alvás, vagy éjjel többször felkelkelnek csak azért, hogy ellenőrizzék anya, apa megvan-e még…. hát így valóban nehézkes elérni akár csak egy félig kipihent állapotot is.

Megoldás lehet, ha a szülők biztosítanak egymásnak időt a pihenésre azzal, hogy átveszik egymástól a gyerekek felügyeletét, vagy be lehet vonni a nagyszülőket, testvéreket, olyan barátokat, akikben megbízunk. Ne féljünk segítséget kérni! Senki nem várja el, hogy szuperanyák és szuperapák legyünk!!!

 

Telefon és egyéb kütyük

Legtöbben hajlamosak vagyunk lefekvés után az ágyban fekve nyomkodni a telefont vagy a tabletet. Bár meglehet fáradtak vagyunk, mégis az agyunkat tovább túráztatjuk teljesen feleslegesen és sokszor észre sem vesszük, hogy 1-2 órával megrövidítettük saját alvásidőnket.

Igyekezzünk tehát mellőzni ezt a szokást és már lefekvés előtt ráhangolódni az alvasra a kütyük kiiktatásával! 

 

Stresszes életmód, túlpörgés

Manapság nagy kincs az olyan munkahely, ahol nem hajtják agyon az embert a teljesítmény fokozásának érdekében és sajnos nem is igazán találni ilyet. Ez pedig folyamatos idegeskedést, stresszt szül, amely idővel felemészti az embert! Vannak, akik túl tudnak ezeken lépni, sikerül feldolgozniuk, sokaknak viszont nem! 

Jó megoldás lehet, ha az esti órákban veszünk egy kellemes kádfürdőt, iszunk  egy meleg teát, kellemes zenét hallgatunk és relaxálunk közben, vagyis kiengedjük a feszültséget. 

Sokunknak tökéletes megoldás a stressz levezetésére a sport! Nem csak hogy jót teszünk vele a fizikumunknak, de a testet és a lelket is felüdíti! Garantáltan “kiszellőzik” tőle az ember feje! A sport az egyik legjobb megoldás a mentális és a testi egészség megőrzésére! 

Szerző:

Nagy-Kumich Nikolett / Fit életmód blogger, hobbi-szakács, hobbi-crossfittes

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: