Az eredményes fogyókúra pszcihológiája

nov. 21 | 3. oldal - fitnesslife.hu

És itt jön a következő kulcsa a tervezésnek: tűzz ki mérföldköveket.

A sikeres diéta mérföldköveiFogd a füzetedet, vagy a fogyókúra-naptárt, és minden hétre, ugyanarra a napra írd be azt a súlyt, amit el kell érned. Ezek a mérföldköveid.

Én azt javaslom, legyen a mérlegelő napod a kedd: mondjuk kedd reggel minden héten, heti egyszer mérd meg a súlyod. És jegyezd fel a naptárba a célsúly mellé, hogy mit sikerült megvalósítani.

Nagyon fontos, mivel 15 kg fogyás nagy dolog, olyan távoli, és elérhetetlennek látszó, de ha kis intervallumokra bontod az egészet, kis részeredményekre koncentrálsz, akkor működni fog. Heti 1,5 kg fogyás elérhető, és főleg: hihető, megvalósítható cél.

Önbizalmat és sikerélményt ad, ha látod, hogy el tudod érni a rész-céljaid; ugyanakkor segít is az úton tartani, hisz azt is láthatod, ha megállt a fogyás vagy visszaugrott valamennyi súly, hogy mit nem csináltál úgy, ahogy kellett volna. Tudsz korrigálni, tudod, hogy meg tudod csinálni, hisz múlt héten már sikerült.

A 66 misztikuma avagy mindig a kezdet a legnehezebb. Nem, nem az Ómenről van szó. 🙂 Hanem arról, hogy bizony ennyi idő, 66 nap a kutatások szerint, amíg egy új szokás berögzül. Ennyi napon át kell odafigyelve ismételni azt a dolgot, amit szeretnél az életedben szokássá, automatizmussá érlelni, ez esetben a mozgás és a normális étkezés.
Ezt azért fontos, hogy tudd, mert bizony az első időszakban igen komoly odafigyelést és erőfeszítést igényel az új szokások kialakítása, a kijelölt cél felé haladás.

Olyan  ez, mint amikor egy űrbe tartó rakéta elhagyja a Föld légterét, gravitációs mezejét. Tudtad, hogy ez esetben az üzemanyag 80%-a az út első részén, a felemelkedéskor fogy el?

A mi esetünkben a rakéta az új életmódod, a gravitációs erő pedig a régi megszokás, a lustaság, a „jó ez így nekem” beletörődés. Energia és odafigyelés az üzemanyagod, és amíg elhagyod a tunyaság lehúzó  mezőjét, addig felhasználsz belőle jócskán. Aztán ahogy telik az idő, egyre könnyebb lesz, az új életmód és te is, és a határ a csillagos ég. 

 

https://www.intenset.hu

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: