Edzés betegen?? FELEJTSD EL!

dec. 15 | 2. oldal - fitnesslife.hu

 

De tegyük fel, hogy totál nem érdekel, kit fertőzöl meg és kit nem (ami elég nagy parasztság…)

Ha betegen edzel, számolhatsz a betegséged súlyosbodásával, esetleg bizonyos szövődmények kialakulásával. Másodlagos fertőzésként bakteriális úton beújíthatunk egy arcüreg gyulladást, garatgyulladást, középfülgyulladást. Egytől egyig nagyon kellemes állapot.

Ha már hetek óta lábon hordod ki a göthöt és strapálod magad az edzéssel, további szövődményekkel is számolhatsz. Nem ritka, hogy egy szimpla megfázás idővel hörgőgyulladássá, tüdőgyulladássá fajul, ami már nem egy veszélytelen állapot, de közvetlen életveszéllyel járhat a szívizom gyulladás. Ezeket simán kihordhatod akár teljesen tünetmentesen lábon mindaddig, amíg tényleg meg nem borulsz hirtelen. Az edzéssel erre rátehetsz még pár lapáttal és ne csodálkozz, ha egyik napról a másikra a kórházban kötsz ki, még ha nem is érezted magadat durván sz*rul.

Még csak stimulánsokkal sem kell magadban tartanod a lelket, mert kezdetben nem sok tünete van például a szívizom gyulladásnak, de az edzés közben fellépő szívritmuszavar, nehéz légzés, mellkasi fájdalom intő jel lehet. Ezen kívül különösebb tünetekkel már csak akkor kell számolni, ha az állapot krónikussá válik és egy jó kis gyulladásos kardiomiopátiába (szívizom elfajulásba) torkollik. Ezt már érezni fogod, hidd el. Ekkor már tényleges szervi károsodásról beszélünk, amely nem visszafordítható, csak gyógyszeres kezeléssel kordában tartható. A tüdőgyulladás hasonlóképpen alattomos tud lenni, sok esetben a hirtelen fellépő magas láz, elesettség már csak akkor jelentkezik, amikor eldurvult a helyzet.

Ez persze a legrosszabb forgatókönyv, amivel számolhatunk, de kiprovokálhatod, ha nem hiszel nekünk, mert olyan vagány vagy… és nem is kell feltétlenül nagyon megküzdeni érte.

 

 

És végül, de nem utolsósorban

Tartsd magad az étrendedhez, a szokásos vitaminpakkodat továbbra se hanyagold és pihenj. Foglalkozz olyan dolgokkal, amik kikapcsolnak. Olvass, játssz, nézz meg egy filmet, amit már hetek óta halogatsz vagy csinálj bármit passzívat, ami éppen eszedbe jut. A lényeg, hogy lazulj.

És végezetül még valami: az alvás. Napközben is ha teheted, dőlj le 1-2 órára, egy ilyen időszakban az a pár óra alvás is csodákra képes és segít a lehető leghamarabb kilábalni ebből a hálátlan állapotból.

Ha a fentiekhez tartod magad, pillanatok alatt jobban leszel és nem kell több hétig sem szüneteltetned az edzésedet – ráadásul nem rántod magaddal a mélybe az edzőtársaidat sem. Tiszta biznisz!

 

 

Forrásrészlet: Shop.builder.hu

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: