Na ezért kellenek a csaló napok diéta alatt!

nov. 15 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Ne hidd, hogy az egészséges életmód hívei csakis szuperegészséges ételeket esznek. Nem kell, hogy lelkiismeretfurdalásod legyen azért, ha például hetente egyszer beiktatsz egy csalónapot, amikor lazábban kezeled a diéta szabályait és kicsit megengedőbb vagy magaddal. Másképp ez nem is működne jól, főleg akkor, ha viszonylag szigorú étrenden vagy. Heti 1 csalás KELL! De ez is mértékkel természetesen. Mutatjuk, hogyan csináld!

Heti 1 csalóétkezés kell!

A csalóétkezéseket több okból is beiktathatsz az étrendedbe, attól függ, hogy milyen étrendet követsz. Más, ha alacsony kalóriatartalmú diétát követsz, és megint más, ha az egészséges életmód alapelvei szerint étkezel, ami nem mondható a szó hagyományos értelmében diétának – az már inkább életmód.

Az alacsony kalóriatartalmú diéta alatt nem csak motivációs jelleggel van szükség csalónapokra és nem is lehet túlságosan nagyot bűnözni. Valójában egy héten egy-egy olyan napra van szükség, amikor megemeled a kalóriabeviteledet, de nem éppen cukormázas fánkkal, hanem ugyanúgy egészséges ételekkel. Minderre az anyagcsere serkentése miatt van szükség. Van a szervezetünkben egy leptin nevű hormon, ami egyrészt szabályozza az energia leadását, másrészt jelez az agynak, amikor éhes vagy, vagy éppen jóllaktál.
Ahogy csökken az energiabevitel, a leptin termelése is csökkenést mutat, vagyis lelassul az anyagcsere, a szervezet raktározásba kezd. A csalónapok alkalmával éppen azt üzenjük a testnek, hogy nincs szükség raktározásra és serkentjük az anyagcserét is. Minél hosszabb ideje diétázol és minél alacsonyabb a testzsírszázalékod, annál több csalónapra, csalóétkezésre van szükséged, hogy minden úgy működjön, ahogy tervezted.

 

Hogy mi a legjobb megoldás és hogyan érdemes csinálnod? LAPOZZ!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: