Csokis édesburgonya süti recept
Hozzávalók:
– 300g édesburgonya (kb.2db tenyérnyi burgonya)
– 100g kókuszliszt/ kókuszreszelék darálva
– 100g darált dió
– 1/2cs sütőpor
– 1csipet só
– 5ek cukrozatlan kakaópor
– 5ek xilit (más por vagy folyékony alapú édesítő is jó)
– 2 tojás
– 250ml kávé (nagyon gyenge/ koffeinmentes is jó)
– 125ml kókuszolaj/ 100g kókuszzsír olvasztva
Tetejére rakható: étcsoki (gőz fölött olvasztani), darált dió, mirelit vagy friss bogyós gyümölcs
TIPP1: én csak a tetejére raktam kis mirelit bogyós gyümit, de akár sütés előtt a tésztába is bele lehet keverni párat (kiengedve, lecsorgatva) Nagyon feldobja! 😉
TIPP2: apróra tört diót is lehet szórni a tetejére még sütés előtt.
Elkészítés:
1. Az édesburgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, puhára főzzük (kb 10perc alatt megfő), lecsorgatjuk. Elkészítjük a kávét.
2. Ezalatt a száraz hozzávalókat kimérjük, összekeverjük.
3. A főtt burgonyát, a tojást, a kókuszolajat és a kávét összeturmixoljuk, majd a száraz és nedves hozzávalókat összekeverjük.
4. Sütőpapírral bélelt 21-22cm átmérőjű tortaformában, vagy egy kisebb tepsiben 190fokon 45 percig sütjük. (A tű/fogpiszkáló próba itt nem segít, mivel krémes állagú süti, ezért nem fog kiszáradni!)
5. Miután kihűlt, tányér/tálca segítségével fejre állítva leszedjük róla a sütőpapírt, majd díszíthetjük csokimázzal és darált dióval vagy gyümölcsökkel.
Tápanyagtartalom (8 szelet esetén, csokimáz és gyümölcs nélkül) | ||
| Kókuszreszelékkel | Kókuszliszttel |
Szénhidrát | 12,2g/szelet | 16,6g/szelet |
Fehérje | 3,35g/szelet | 4,7g/szelet |