Meglepő, de ebben a 3 ételben van a legtöbb só

máj. 02 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Te is próbálsz odafigyelni arra, hogy kevesebb sót egyél? Jól teszed! A Centers for Disease Control and Prevention riportja szerint nem is azok a legsósabb ételek, amikre eddig gondoltunk. A kutatásban 10.000 ember vett részt, akiknek be kellett számolniuk arról, mit ettek. A kutatók arra jöttek rá, hogy átlagosan 3.409 mg sót vittek be naponta az alanyok. Ezután összevetettek a listán szereplő ételeket: a sós nasik, például a csipsz, perec és keksz nem jutottak be a top 5 legsósabb étel közé.

Top3 legsósabb étel

A legtöbb só ugyanis a kenyérben, a pizzában, felvágottakban volt. Az is meglepő, hogy nem a gyorséttermi ételekkel, hanem a bolti alapanyagokkal érték el az eredményt.

Arról még viták folynak, hogy kinek kell csökkenteni a napi sóbevitelét. Azt tudjuk, hogy növelheti a vérnyomást – hiszen vízmegkötő szerepéről ismert. Akiknek tehát magasabb a vérnyomásuk, érdemes naponta 1500 mg-ra csökkenteni a sómennyiségét és legalább 4700 mg káliumot is el kell fogyasztaniuk dr. Prediman Krishan Shah kardiológus szerint. A kálium ugyanis képes ellensúlyozni a só hatását.

Alan Aragon, a MH táplálkozási szakértője szerint viszont, ha nincs probléma a vérnyomásoddal és egészségesen táplálkozol, nem kell külön figyelmet fordítanod a bevitt só mennyiségére.

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: