Tudod, meddig tartható el a gomba a hűtőben? Ne kockáztass!

nov. 20 | 2. oldal - fitnesslife.hu

 

 

Miből látod, hogy romlott a gomba?

A gomba kalapja alapvetően száraz, ezért ha nyálkássá, foltossá válik, a színe sötétebb barna vagy szürke, az állaga pedig puhább lesz és erőteljes, kellemetlen szagot érzel – ilyenkor inkább NE kockáztass és már ne főzd meg, hiszen a romlott gomba durva ételmérgezést okozhat.

A gombából készített ételeket szintén körültekintéssel kell tárolni, ugyanis legfeljebb 1-2 napig tarthatók el és alapszabály, hogy nem szabad újramelegíteni őket. Ha az ember tovább szeretné fogyasztani, illetve később elkészíteni, érdemes más tartósítási módszert választani.

 

Hogyan tartósítsam a gombát?

Bár sokan nem gondolnak rá, a gomba nagyon jól fagyasztható, így akár 10-12 hónapig is eltartható. A szeletelt gombát szárazra pirítva vagy előfőzve és jól lecsöpögtetve kell a mélyhűtőbe tenni, ellenkező esetben az állaga vizesebb, szivacsosabb lehet. Nyersen, szeletelve egy tálcán is fagyasztható.

A fagyott gombát viszont a használat előtt nem kell kiolvasztani, hiszen akkor csak vizessé, gumissá válik az állaga vagy sötétedik a színe. A legtöbb gombafélét akár napon vagy fűtőtesten szárítva is lehet tárolni, esetleg savanyítva: sós vízben átfőzve, fűszeres lébe téve.

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: