Táplálkozás

Gyümölcsbőr, avagy az egészséges gumicukor

Ki ne szeretne nassolni. De nagyon oda kell figyelni, mit eszünk főétkezések között. Nekem például a gumicukor a gyengém. Sajnos ez nem megengedett egy szigorúbb étrendben, de még egy átlagos hétköznap sem, mert tudom, hogy tele van csomó olyan anyaggal, ami nagyon rossz hatással van a szervezetre. Oké, most mondhatjátok, hogy mértékkel, néha néha belefér. Igen, lehet, de ha van egy más mód,  ha el lehet készíteni a gumicukrot sokkal finomabb és egészségesebb verzióban, akkor miért ne tennénk??! Oké, időbe telik, nem csak leveszed a boltban a polcról, de megéri. Én kipróbáltam már többféle gyümölccsel és imádtam. Ráadásul a gyerekek számára is egy sokkal jobb variáció a bolti műanyag, egészségtelen édességek helyett. Megmutatom az alapreceptet, a gyümölcsöt természetesen ízlés szerint lehet variálni. Nekem a következő a sárgadinnyés lesz 😀

Gyümölcsbőr, avagy az egészséges gumicukor receptje

Hozzávalók:

kb. 600-700 g eper, áfonya, barack, alma vagy dinnye
3 evőkanál juharszirup/méz
1 vaníliarúd kikapart magjai

A gyümölcsöket megtisztítjuk, mossuk és vágjuk kis szeletekre, ha szükséges  (nyilván az áfonyát nem :D) Tegyük egy lábasba és takarék lángon főzzük kb. 15 percig. Adjuk hozzá a juharszirupot és a vaníliát és botmixerrel pürésítsük simára. Egy kb. 38*35 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a gyümölcspépet egyenletesen.

Szárítsuk sütőben 50 fokon (nekem ez a legalacsonyabb fokozat) 6-8 óráig, amíg teljesen száraz lesz. A sütő ajtaját kitámasztottam egy parafadugóval, hogy a pára távozzon a sütőből, ne pedig a gyümölcsbőrre csapódjon le. Ha kicsit keménynek érzed, tedd vissza a sütőbe kihűlni, megpuhulni. Lassan kezdd el lehúzni a gyümölcsbőrt a sütőpapírról és tekerd fel, de ollóval is felcsíkozhatod úgy, hogy még rajta van a sütőpapír, így feltekerve nem ragad össze. Isteni finom, különleges és egészséges. Kihagyhatatlan élmény!

 

Ez is érdekelhet: