Egyél cukrot! Főként, ha sportolsz!

ápr. 11 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Nagyon sok sportoló, köztük testépítő, fitnesz modell, egészséges életmódot folytató, diétázó vallja azt a tévesen szélsőséges elvet, hogy a cukor rossz, cukrot fogyasztani káros és minden eszközzel ki kell irtani az étrendből. 

Ez egy tévedés. Hogy miért, arra röviden az alábbiakban próbálok rámutatni:


A tévedés kiindulópontja, hogy a legtöbben egyenlőségjelet tesznek szervezetük és az izmaik + zsírraktáraik közé. A leegyszerűsített összefüggés esetükben úgy néz ki, hogy: 


„Fogyassz kizárólag fehérjét, azzal támogatod az izomépítést- és megtartást, miközben nem növeled a zsírraktáraidat.”


Ez a sarkított megállapítás igaz is, azonban mint minden sarkítás, ez is csak féligazsághoz vezethet. 

A helyzet valójában, hogy a szervezetünk az izmainkon kívül létfontosságú, a nap minden percében működő, nagy energiaigényű szervekből is áll. Ezek közé tartozik elsősorban az agy, a máj és a vese. Ezek anyagcsere-profilja nagyban eltérő, egymással mégis sokszoros összeköttetésben állnak. Az egyes szervek jellegzetessége és az említett összeköttetések egésze kívánja meg, hogy a fenti sarkított felfogást revideáljuk és reálisan lássuk.


Az agy energiát szinte kizárólag glükózból, szőlőcukorból nyer (kis mértékben, éhezés esetén ketontestekből is)

A glükózt tárolni nem tudja, tehát folyamatosan a vérből kell felvennie azt. Az agy a működéséhez naponta 120 gramm cukrot használ fel. A szervezet nyugalmi cukorfelhasználásának 60%-a az agyhoz kerül. Ezek hatalmas számok. Látni kell tehát, hogy az agy nagyon jelentős mértékű és állandó cukorellátást igényel. Ez a cukor ugyanaz a cukor, amire az izmoknak is szüksége van, amit az izom a munkavégzéséhez elsődlegesen igényel. Az izom akkor képes a legnagyobb hatékonyságú munkavégzésre, ha szőlőcukorral jól el van látva. Az izom képes ugyan glikogénraktározásra és szükség esetén mobilizálja a szőlőcukrot a glikogénből, de mind a raktározás (max. ~15g/ttkg), mind a hozzáférés limitált (időigényes). Így tehát, ha kevés cukrot veszünk magunkhoz, az oda fog vezetni, hogy az agy és/vagy izom nem lesz képes kellő hatásfokkal munkát végezni, vagyis gyengébbek leszünk, a teljesítményünk csökken.

Persze az izom a szőlőcukron kívül képes aminosavakat, zsírsavakat és ketontesteket is az energiatermelés szolgálatába állítani, azonban ezek sosem első választásként jönnek szóba. Különösképp, ha az izomrostok rendszeres és jelentős munkavégzésre vannak fogva. A legnagyobb hatékonysághoz cukorra van szükségük. Ugyanúgy, mint az agynak. 

 

Még nincs vége! LAPOZZ, megéri!

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: