Életveszélyes az esti étkezés? Mutatjuk, miért van ez így, és mit tehetsz ellene!

nov. 06 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Éppen megpróbálnál bekecmeregni az ágyba… aztán hirtelen farkaséhes leszel. Ez a forgatókönyv sokak számára elég ismerős lehet. De mi a teendő akkor, ha nem tudsz megálljt parancsolni az étvágyadnak? Mutatjuk!

De először is lássuk egy kutatás eredményét:

„Késő este, sőt, gyakran még éjszaka is szívesen esznek az emberek, márpedig ez az ártalmatlannak tűnő szokás jelentősen növeli a szívinfarktus, a stroke és egy sor egyéb szív- és érrendszeri betegség kockázatát.

A problémát az okozza, hogy étkezés után a testünk éberré válik, hogy az élelmiszereket fel tudja dolgozni, márpedig késő este már inkább lazítania kellene, hogy felkészüljön az éjszakai pihenésre. Egészséges esetben egy átlagember vérnyomása 10 százalékkal csökken, amikor lefekszik aludni.

Egy 700, magas vérnyomással küzdő ember bevonásával készült kutatás ugyanakkor bizonyította, hogy ha lefekvés előtt két órával még esznek ezek az emberek, a vérnyomásuk magas marad.

Ennek oka a szakértők szerint az, hogy amikor az ember eszik, a szervezet stresszhormonokat bocsát ki, ami igen ártalmas lehet akkor, amikor épp pihenni készülnénk. „Azok, akik lefekvés előtt két órával még esznek, nagyobb eséllyel néznek szembe azzal, hogy nem csökken a vérnyomásuk lefekvéskor, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent” – mondta a professzor, aki a kutatást vezette”

ELŐSZÖR IS, GONDOLD ÁT, HOGY TÉNYLEG ÉHES VAGY-E.

Ha az éhséget szorongás, idegesség vagy a jutalmazás iránti vágy idézi elő, mondanunk sem kell, teljesen felesleges enned. Ha viszont az éhség fizikai jelei is megmutatkoznak, gondolkodj el azon, mit ettél vacsorára és mikor. Ez ugyanis egyáltalán nem mindegy.

A legtöbb embernek a kiegyensúlyozott vacsora (pl. sok zöldségből, sovány fehérjéből, egészséges zsírokból és kevés szénhidrátból álló) bőven elég, nem éheznek meg utána. Ha te is nagyjából ilyesmit ettél pár órája, de újra kopognak a szemeid, nagy eséllyel mentális eredetű lesz a probléma. Ha megszokásból nassolsz, akkor foglald le magadat olvasással, rajzolással vagy bármi mással a tv előtt. Ha érzelmi oka van az éhségnek, meditálj pár percet, vagy kezdj el naplót vezetni – ezek is hatásos megoldások lehetnek.

Lapozz tovább!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: