Energiaital helyett itt egy sokkal jobb fáradtságűző!

ápr. 03 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Jelenleg semmilyen jogszabályi vagy élelmiszerkönyvi korlátozás nincs az energiaitalok összetételére vonatkozóan, azaz nagyjából bármi belekerülhet. Hogy milyen összetevőből mennyi kerül egy dobozba, csupán a gyártótól függ. Jelölésére vonatkozóan egyetlen kötelezettség van: amennyiben koffein-tartalma nagyobb, mint 150 mg literenként, a “Magas koffeintartalom” feliratot fel kell tüntetni a címkén.

 

Fáradtságűzés energiaital nélkül

Míg egy csésze kávéban átlagosan 50-100 mg koffein van, addig egy 2,5 decis doboz vagy egy másfél literes palack energiaital 70 és 500 mg koffeint tartalmaz. A koffein, az aromák, a színezékek és a komoly mennyiségű cukor mellett a taurin is jellegzetes összetevője ezeknek az italoknak. A taurin egy aminosav, amely segíti a sejtek tápanyagfelvételét és energiaellátását. Ezen összetevők együttese kölcsönzi tehát a kávé által már jól ismert élénkítő hatást.A szív- és érrendszeri tünetek mellett az energiaitalok vízhajtó hatásúak, ezáltal dehidratálják a szervezetet, gátolják az alvást és rendszeres fogyasztásuk idegességet, szorongást, és fejfájást is okozhat.

Egy doboz energiaital rövid időre valóban felpörget, a hatás elmúltával azonban még alacsonyabb energiaszintre esünk vissza. A káros hatások mellett pedig – a tetemes mennyiségű hozzáadott cukornak köszönhetően – súlyunkat is negatívan befolyásolhatja.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: