Kis különlegesség: Epergolyók

ápr. 18 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Az epergolyók FŐ hozzávalóinak élettani hatásai

Datolya:

– Energiával lát el – A datolya összetevői – például a glükóz, fruktóz, szacharóz és a kálium – biztosítják a gyors energiaellátást. Ha lassúnak vagy álmosnak érzed magad egy-egy délután, a datolya segíthet!
– Segít, ha rendszertelen az emésztésed – A datolya a magas rosttartalmának köszönhetően enyhén hashajtó hatású.
– Segít, ha szegényes a véred – A vérszegénységnek is vannak különböző változatai, de a leggyakoribb az, amikor vashiány miatt jön létre. A vashiány alacsony hemoglobin szintet eredményez, a datolya viszont tele van vassal, sőt C-vitaminnal is! Ez a kombináció hatékonyan kezeli a vérszegénységet.
– A datolya a terhes nők jóbarátja – A legtöbb állapotos nő emésztési problémákkal küszködik a terhesség alatt, amin a datolya fogyasztása segíthet. Sőt, a datolya a méh izmainak megerősödésében is szerepet játszik, ami nagyon hasznos lesz a szülés során!
– Segít a másnaposság leküzdésében – Egy barátokkal töltött, átmulatott éjszaka után, egyél datolyát! Segít a májnak a méregtelenítésben, így a kellemetlen másnaposság tüneteit is enyhíti.
– Szívünk egészségének őre – A datolya – legyen friss vagy aszalt -telis-tele van káliummal, viszont alacsony a nátrium tartalma. Ez a kombináció azt eredményezi, hogy a pulzus és a vérnyomás megfelelő szinten marad. Emellett, ha megfelelő a szervezeted kálium szintje, akkor a stroke, avagy szélütés, agyvérzés esélye is alacsonyabb.

Kesudió:

– Rákmegelőző – A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak. Ez az egészséges kesudió egyik legfőbb előnye!
– Védi a szívet – Sokakat visszatarthat fogyasztásától az a feltételezés, hogy a kesudió hízlal. A kesudió kalória szempontjából nem vészes – zsírtartalma alacsony más diókhoz képest, olajsava azonban nagyon egészséges a szívre nézve. Koleszterinmentes, az antioxidánsok jelenléte azonban segít megelőzni a szívproblémák kialakulását.
– Segít a hajnak, csontoknak – A réz olyan ásványi anyag, amely a haj színének fenntartásában segít. A kalciumhoz hasonlóan a magnézium is nagyon fontos a csontok (valamint az idegrendszer és a vérnyomás) egészségének fenntartásában, a kesudió pedig igen gazdag ebben az ásványi anyagban!
– Segít a fogyásban – A kesudió hizlal? TÉVEDÉS. Jó koleszterint tartalmaz, tehát a közvélekedéssel szemben azoknak, akik fogyasztanak kesudiót hetente kétszer, kevesebb lesz a súlyuk, mint akik ennél kevesebbet esznek vagy egyáltalán nem élnek vele.
– Segíti az emésztést – A kesudió hatása a növekedés és fejlődés elősegítése is, valamint a nukleinsav szintézis és az emésztés könnyítése.
– Kellemes alvás – Változókor, menopauza után a kesudió sokat segít abban, hogy az éjszakák zavartalanok legyenek.

Eper

– szépít

– méregtelenít, fiatalít és fogyaszt

– kiváló az emésztési panaszok kezelésére

– vesebántalmak esetén jótékony

– jó a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására

– tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén fogyasztása jótékony hatású

– jó a pattanásos bőr kezelésére

– csökkenti a szívbetegségeket

– csökkenti a kötőszöveti gyulladásokat

– az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is csökkenti

A receptet a következő oldalon találod

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: