Táplálkozás

Étvágycsökkentő tippek – a fogyás egyik kulcsa

Az almát, répát tessék megkoronázni!

Tömjük meg gyomrunkat a sok pektint tartalma­zó almával, s igyunk rá sok vizet, ezzel kitöltjük a gyomrunkat. A sárgarépa is ugyanez miatt ki­tűnő – azonban az almának is, a sárgarépának is a cukortartalmát figyelembe kell venni, amikor a napi megengedett cukormennyiséget kiszámol­juk. Ma már drogériákban kapható pektinpor is, az cukorszegény. De az alma jobban ízlik.

Kis csalással nem enni

Régi trükk és ráadásul nagyon is magyar szokás az étkezést levessel kezdeni. Ha hisszük, ha nem, ez csökkenti az étvágyat, mert a meleg folyadék kellemes jóllakottságot ad. Ne siessünk utána a második fogásnak nekikezdeni, hogy a tányér le­ves az agyközpontban kiváltsa a teli gyomor jel­zést. Aki nem rajong a levesekért, az étkezés előtt csapja be a gyomrát: igyon egy nagy bögre nem túl meleg zöld teát vagy gyógyteát.

Rágcsálni, nem enni

Csak chipset ne, akármilyen érdekes is a reklám­ja! Tíz deka chips 4 dkg zsírt tartalmaz, ráadásul az úgynevezett káros transzzsírt, amit szerveze­tünk nem tud feldolgozni, s csak raktározódik bennünk. Ha tévézés közben rágni kell valamit, készítsünk oda sárgarépa, karalábé meg uborka­szeleteket és mártogassuk pár pötty pirosarannyal ízesített 0 százalékos joghurtba. Nagy divat a vendégeket is ezzel kínálni. Egy-egy szem (de nem több!) aszalt szilva vagy barack is teltségér­zést okoz.

Ez is érdekelhet: