Ilyen alakkal élhetsz a legtovább! Ez az ideális testsúly

máj. 16 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Az ideális testsúly a magazinok szerint sajnos úgy tűnik, hogy nagyon alacsony. Ezek a magazinok azonban nem az egészséges módszerekről híresek, így nem gondolnak arra, hogy mindenki számára más a megfelelő alak. Az emberek más-más testi adottságokkal születnek és senkinek sem az a dolga, hogy sanyargassa a testét, hanem, hogy a lehető legtöbbet hozza ki belőle és maximálisan odafigyeljen az egészségére. Lássuk, mi is az ideális testsúly:

 

Mi az ideális testsúly?

Egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy mi számít ideális testsúlynak. A magazinokból számtalan nagyon-nagyon vékony hölgy jön szembe, de valóban egészséges az átlag alatti testtömeg? Egy közel 20 éven át, 120.000 emberen végzett dán kutatásból kiderül: nem biztos, hogy a soványak tovább élnek, sőt. A kutatásból világosan kiderült, hogy a normál, egészséges kategóriába eső testtömeg-indexszel rendelkezőknek jobbak a túlélési esélyei és kisebb veszélyben vannak az enyhén túlsúlyosak is. (Előbbi a 18,5-24,99 közti, utóbbi a 25-29 közti BMI-érték.)

Amiről viszont a kutatás nem beszél az, hogy maga a testtömeg-képlet, ami nem jelent túl sokat. Egy egyszerű index helyett sokkal fontosabb a pontos testösszetétel, hiszen lehet valaki karcsú, viszonylag kevés kiló, alacsony testtömeg-indexszel és mégis elhízott (!) – az ilyen emberek az úgynevezett „skinnyfat”-ek, vagyis „karcsú kövérek”. Ez a testen található zsírréteg miatt fordulhat elő, hiszen még egy vékony embernek is lehet magas a testzsír-aránya.

 

Szintén érdemes néhány szót ejteni egy rendkívül veszélyes hízási típusról

A hasi hízásról, amiről ITT olvashatsz bővebben!

Egyre több kutatás kerül nyilvánosságra, amely azzal foglalkozik, hogy a hasi elhízás veszélyesebb, mint az arányosan eloszló. Ráadásul sokan vannak, akik alapvetően ideális testsúllyal rendelkeznek, hasi részen mégis elhízottak. Különösen veszélyes változata a szervek közti, zsigeri zsír: ezek befolyásolják a szervezet anyagcsere-folyamatait és a hasüregi szervek működését! A látszólag ideális testsúly tehát sokszor átverés, mert a veszélyek ugyanúgy jelen vannak. Emellett a szívinfarktusra, stroke-ra, II-es típusú cukorbetegségre, inzulinrezisztenciára és PCOS-re is hajlamosíthat a hasi zsírtöbblet. Erre érdemes fokozottan odafigyelned.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: