3. Tejtermék helyettesítő magtejek – kókusztej, mandulatej, kesudiótej, mogyorótej
Ezek főként tej, tejpor és tejszín formájában kaphatók. A szójánál nagyságrendekkel egészségesebb megoldást kínálnak, DE nem szabad elfeledkezni arról, hogy a magfélék allergén anyagok. Fogyasztásukat nem szabad túlzásba vinni. Semleges-édeskés íze miatt a kókusztej számít a legnépszerűbbnek. A magtejek előnye, hogy otthon is könnyen elkészíthetők, akár tejkészítő gép nélkül is áztatással, turmixolással és szűréssel.
4. Tejtermék helyettesítő laktózmentes termékek – mik ezek pontosan?
„Laktózmentes” alatt háromféle tejtermék is érthető, a címkén utána lehet nézni, melyiket tartod épp a kezedben:
A) ténylegesen nem tartalmazzák a tejcukrot;
B) a tejcukrot tartalmazzák, de mellé laktáz-enzimet is: ez az enzim hiányzik érzékenység esetén a szervezetből, így viszont az arra érzékeny ember is le tudja bontani a tejcukrot;
C) a határérték alatti a laktóz tartalmuk – ez főleg egyes sajtok esetében fordul elő, a zsírosabb és/vagy érlelt sajtok közül többféle 0,1 gramm alatti laktózmennyiséget tartalmaz mindössze 100 grammonként.
Fontos azonban, hogy akik nem érzékenyek, hanem tejallergiások, ebben a formában sem fogyaszthatnak tejterméket. A gondot ugyanis ilyenkor nem a tejcukor, hanem a tejfehérje okozza. Ez egyébként sok esetben szójafehérje-keresztallergiával jár, így mindenképp érdemes vigyázni!
Glutén-, laktóz- és cukormentes Diétás Ételrendelés ITT!