Ezért boldogabbak és egészségesebbek azok, akik ruha nélkül alszanak

dec. 18 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Te hogy szoktál aludni? Pizsamában? 1 pólóban? Félmeztelenül? Ruha nélkül lenne a legjobb. Tudod miért? A ruha nélküli alvás boldogabb kapcsolatokhoz és általánosságban jobb fizikai és szellemi egészséghez vezet. Mégis csak nagyon kevesen használják ki ennek az alvásnak az előnyeit. Az Egyesült Államokban például egy néhány évvel ezelőtt folytatott felmérés során kiderült, hogy csupán az emberek 8%-a alszik ruhák nélkül. Most mutatunk Nektek 6 okot, amiért jobban tennéd, ha mindenféle éjszakai öltözék nélkül aludnál éjszakánként.

Ezért lenne érdemes ruha nélkül aludnod

6. Kevesebb stressz

A stressz negatív hatásait hosszasan ecsetelhetnénk, de az immunrendszer gyengülése, a tanulás hatékonyságának csökkenése, a vércukorszint felborulása, illetve a depresszió, elhízás és cukorbetegség kialakulásának fokozott veszélye már így röviden is eléggé elrettentő.. Mint minden más hormon, úgy a kortizol (stresszhormon) is alvás közben kerül szabályozásra. Minél jobb az alvás minősége, a szervezet annál hatékonyabban képes visszaállítani az ideális kortizolszintet. Ha ez sikeresen megtörténik éjszakánként, akkor könnyebben kezelhetjük azokat a stresszhelyzeteket, amelyekkel nap közben találkozunk.

Több kutatás is kimutatta, hogy az alváshiány hozzájárul a kortizolszint megnöveléséhez, ami az alvás minőségének romlásához vezet, egy ördögi körbe taszítva ezzel az embereket. Ez természetesen enyhíthető, ha az ember ruhák nélkül alszik, hiszen ez javítja az alvás minőségét, így reggelente jobb közérzettel és a napi kihívásokra felkészültebben ébredhet az ember.

 

5. Ragyogó bőr és élettel teli, csillogó haj

Alvás közben testünk 2 fontos öregedésgátló hormon szabályozásával foglalkozik – ezek a melationin és a növekedési hormon. Azonban a fokozott éjszakai testhőmérséklet korlátozza ezek termelődését. A melatonin egy nagyon erőteljes hormon, ami valójában elősegíti más hormonok szabályozását. Éppen ezért számos oka van, amiért a melatonin szabályozás rendkívül fontos, ennek hiánya ugyanis nem csak külsőnkön látszik meg, de jólétérzetünket is negatívan befolyásolhatja. A melatonin ezen kívül a szervezet természetes cirkadián ritmusát – a belső 24-órás óránk – is szabályozza, tovább befolyásolva ezzel, hogy mikor tudunk elaludni és mikor ébredünk fel.

A növekedési hormonok a sejtek újratermeléséért és regenerálódásáért felelősek, így fontos szerepet játszanak a bőr tisztán tartásában, valamint a haj minőségének javításában is. Ezen kívül hozzájárulnak még a csontok megerősödéséhez és ásványosodásához, növelik az izomtömeget és stimulálják az immunrendszert is – a növekedési hormon ennél még jóval többért is felelős, de jelentősége már ennyiből is egyértelmű kell, hogy legyen. 

 

Még nincs vége. Érdemes lapoznod

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: