Sokan nem tudják, hogy a hekk Dél-Amerikában él és fagyasztás, valamint hosszas szállítást követően érkezik meg Magyarországra, ellenben az őshonos hazai halakkal, amik ellenőrzött körülmények között nőnek meg és frissen kerülhetnek a konyhákba. De növekedhet-e az édesvízihal-fogyasztás, miért jó és hogyan érdemes hazai halat enni? Számos jó tanáccsal érkeztünk a szálkák elkerülésére és a változatosság megteremtésére.
Ezért nem esznek a magyarok elég halat
Azért nem eszik a magyarok halat, mert félnek a szálkától vagy berögződtek kellemetlen halízek – ennek oka egyébként a nem megfelelően feldolgozott hal – vagy az, hogy nem tudják, hol és milyen friss halat vegyenek – magyarázta Horvát Szabolcs, a Hellohal.hu bloggere a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Egy jó étterem vagy halsütőde eddig sem csak halászatból biztosította a szükséges halmennyiséget, sokszor külföldről szerezte be a halat – fűzte hozzá.
A cél az lenne, hogy különböző formában, szálkamentesen lehessen elkészíteni a halat, akár (hal)kolbászról vagy gyrosról, esetleg bolognai spagettiről vagy paprikás krumpliról legyen szó – mondta Horváth Szabolcs.
Jó minőségű halat a halgazdaságokból
A Tisza-tónál évente mintegy 200 ezer kiló halat fognak ki, ami azt jelenti, félmillió adag kerül az asztalokra – mondta Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. vezetője, kiemelve, hogy a tónál a halászat csekély, kizárólag törpe harcsa és busa jellemző horgászat szempontjából, de egyébként nagy a változatosság, hiszen több mint 50 halfaj található itt: a ponty vezeti a listát, de híres a csuka, a harcsa, a compó és a kősüllő állomány is.
Kiemelte: a kereskedelmi halászat megszűnt, de a halgazdaságok jó minőségű halakat állítanak elő.
Még nincs vége, lapozz és olvasd tovább!
A cikk a következő oldalon folytatódik: