Egy igazán férfias cikk – ezt érdemes tudnod a kreatinról

máj. 04 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Akinek megfordul a fejében, hogy kreatint szedjen, annyit biztosan tud róla, hogy vele gyorsabban és több izomtömeget építhet magára, nagyobb erőt és jobb anaerob kapacitást érhet el vele. De azt, hogy hogyan is hat pontosan a szervezetre kevesen tudják. Illetve a legtöbben a helyes alkalmazásával sincsenek tisztában.

 

Fontos tudnivalók a kreatinról

Az első, amit le kell szögezni, magától a kreatintól nem kell félni! Nem káros, egy szerves vegyület, megy több aminósavból áll. A rendes étkezéseiddel is viszel be belőle, például a marhahús fogyasztással is. Viszont ahhoz, hogy fokozd a hatását, tisztább formában kell hozzájutnod. Ezért van rá szükség, mint táplálékkiegészítőre.

Izom – és erőnövelő hatását mellékhatások nélkül fejti ki. Edzés közben a szervezet ATP-ből nyeri az energiát, viszont ez korlátozott kapacitású. Nagy energiát felszabadítva egyre fáradtabbak leszünk, ahogy telnek a másodpercek, a gyakorlat végrehajtása közben kevesebb erőt érzünk magunkba. Ha kreatint használunk, ezt az időt kitolhatjuk, később érezhetjük a fáradtságot! Edzés közben a kreatin segít visszapótolni az elhasznált ATP-t. Ezzel fokozza a regenerációt is.

A kreatin látványos hatása továbbá a sejttérfogat növelés. Azzal növeli az izmok térfogatát, hogy vizet vonz beléjük. A hidratált sejtek segítségével könnyebben megy az izomtömeg növelés, mert ez a környezet segíti a fehérjeszintézist. Az izomsejtek nagyobbak és erősebbek lesznek.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: