Fehérjében gazdag húspótlók

okt. 05 | 1. oldal - fitnesslife.hu

A húsmentes táplálkozás nem csak hóbort és a tévhitekkel ellentétben nem is egészségtelen. A vegán életmód egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a húsok mind közül a legnehezebben emészthető élelmiszerek. Nagy terhet rónak emésztőrendszerünkre és ennek negatív hatásai az idő múlásával legtöbbünknél jelentkeznek. Így a teljes tisztuláshoz egyszerűen szükségünk van arra, hogy legalább időszakosan is, de mi is vegánná váljunk.
A húsmentes táplálkozás legnagyobb problémája mindig is a fehérjebevitel volt. A legtöbb növényi protein ugyanis a hússal ellentétben nem tartalmaz minden szükséges aminosavat, ezért a vegán táplálkozásban a zöldségeket érdemes vegyíteni vagy olyan húspótlókat használni melyek nem csak ízükben, de összetételükben is helyettesítik azt. 

 

 

Fehérjedús húspótlók (vegán)

Tempeh

Szójából készül, azonban a tofuval ellentétben egy biztonságosabb eljárással. A különbség az, hogy a szójababokat először főzik, majd nemespenészes gombák segítségével fermentálják, így a káros anyagok eltűnnek belőle. A tempeh ezáltal napi szinten is fogyasztható, teljes értékű fehérjeforrás. Mellette szól a lágy tofunál magasabb, 19%-os fehérjetartalma is és tartalmazza a szójababból származó rostokat is, összesen 3.5 grammot.

Igaz, egy kicsit magasabb kalóriatartalommal párosul hozzá. A tofu 80-90kcal közötti értékéhez képest 160 kcal energiát tartalmaz. A tempeh nagyon tápláló és rengeteg egészségtámogató tényezőt tartalmaz, mint az izoflavonoidok és szaponinok, valamint az emésztésre jótékony enzimek. Kis mértékben B-vitaminokat, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz. Állagában szilárdabb, rághatóbb, így jobban hasonlít egyes húsokra, mindamellett enyhe földes mellékízzel is bír, ezért érdemes erősebben fűszerezni. Legjobban a fokhagymás vagy csípős fűszerezéssel érhetünk el sikereket.

 

 

Szejtán

Szejtán vagy más néven búzahús tönkölybúzából készül. A tönkölybúzáról tudni kell, hogy minden búzafélénél jelentősen több vitamint tartalmaz és a búzák közül csak ebben van jelen az összes aminosav, amikre szervezetünknek szüksége van és emésztése is a legkönnyebb. A szejtán viszonylag egyszerűen elkészíthető házilag is, de jobb bioboltokban, vegán szaküzletekben előre ízesítve is kapható. Habár gabonából készül, nem kell aggódnod a szénhidrát miatt, mert készítés során ez szinte teljesen kiázik. A szénhidráttal ellenben a szejtán igen dús proteinben. Habár a népszerű tévhit, miszerint 75%-os fehérjetartalommal bír, csak a szárazanyagtartalmára igaz, de a valóságnak megfelelő 25g-29g is a legjobb minőségű húsokat szégyeníti.

Magas fehérjetartalmán kívül benne van az egész B-vitamin család, niacint, E-vitamint, ásványi anyagok közül pedig réz, vas, mangán, cink, magnézium, kalcium, foszfor és szelén. Mind közül talán a szejtán a leghitelesebb húspótló. A húsokhoz hasonlóan feldolgozható és ízesíthető. Sütésre és főzésre is alkalmaz, így a valódihoz ízre és állagban is hasonlító kolbász, hamburger, pörkölt vagy akár rántott hús készíthető.
Egyetlen hibája, hogy masszív gluténforrás, így az arra érzékenyeknek kerülniük kell.

 

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: