Táplálkozás

Fehérjében gazdag húspótlók

 

 

Falafel

A falalfel hagyományosan csicseriborsóból készült fasírt. Ez a növény az egyik legegészségesebb hüvelyes. Kivételesen könnyű emészteni, bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket. Továbbá remek forrása az öröm vitaminjaként is ismert folsavnak. Fehérjében 20%-os és aminosav-összetételben csak egy picit marad el a húsféléktől. A falafelt leginkább közel-keleti étkezdékből ismerhetjük, mint a húsmentes gyros-alternatíva. Elkészítésére több recept is létezik és otthon elkészíteni sem nagy ördöngösség. Nem csak pitában érdemes fogyasztani, remek vegetáriánus feltét lehet salátákhoz vagy főzelékekhez

 

 

Tofu

A tofu meleg szójatejből készül, hasonló eljárással, mint az aludttej, a megszilárdult szójatejet négyzetes formákba sűrítik. A szójáról tudjuk, hogy növényi ösztrogéneket tartalmaz és nagy mennyiségben történő fogyasztása felboríthatja a hormonháztartást és pajzsmirigygondokat okozhat. Ezért napi szinten nem tanácsos, de heti 2-3 alkalommal biztonságosan fogyasztható. Ha ezt a szabályt megtartod remek húspótlóként fogyaszthatod. Az hagyományos lágy tofu 8-13g fehérjét tartalmaz, attól függően mennyi a víztartalma. Azonban létezik kemény és szárított tofu is, ezek fehérjetartalma elérheti az 50%-ot is. Mindegy melyik változatot nézzük ugyanis a tofu az egyik legmagasabb fehérje/kalória arányú húspótló, tehát ettől biztosan nem fogsz elhízni. A proteintartalma egyúttal teljes értékű, azaz minden aminosavat tartalmaz, amit a hús is. Ízre teljesen semleges így remekül fűszerezhető, állagában lágy, enyhén szivacsos. Nyersen fogyasztva a natúr mozzarellára emlékeztet.

 

 

Ez is érdekelhet: