Miért fontos és hogyan pótolhatjuk a hiányzó fehérjét?

jan. 22 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Sokszor hallhattuk már, hogy a fehérjék mennyire fontosak főleg, ha még sportol is az ember. Nem véletlen! Ennek oka ugyanis nem más, minthogy a fehérjék az összes sejtünkben lejátszódó folyamatban részt vesznek, ezáltal segítve azok fejlődését és regenerációját is.


A fehérje feladata szervezetünkben

A fehérjéknek alapvetően két nagyon fontos szerepe van szervezetünkben: egyrészt a sejtépítő szerep, másrészt pedig az energiaszolgáltató szerep.
A fehérjebevitel egyaránt fontos és szükséges tényezője egy sportoló és egy sportot nem űző ember szervezetének is! Már csak azért is, mert szervezetünk a 20 féle nélkülözhetetlen aminosavból, azaz fehérjéből 9-et sajnos nem képes előállítani. Épp ezért nem csak a sportolóknak érdemes nagyobb figyelmet fordítani a megfelelő fehérje-bevitelre, hanem aktivitástól függetlenül mindenkinek! Ezeket azonban csak táplálkozás útján tudjuk pótolni!

 

Hogyan pótolhatjuk a hiányzó fehérjét?

Természetes úton, élelmiszerekkel.
Először is eredetük szerint a fehérjék lehetnek növényi és állati eredetűek. De melyiket érdemes választani?

► Az állati eredetű fehérjékről: mind a 20 szükséges aminosavat tartalmazzák.
tojásfehérje
tejfehérje (ami tejsavófehérje és kazein összetétele)
Állati eredetű fehérjék megtalálhatóak az összes húsfélében, tejben és tejtermékekben, valamint a tojásban. Bár ezek fehérjetartalma a növényi fehérjéknél magasabb, mégis fogyasztásuk előtt nem árt tájékozódni a zsírtartalmukról is!

► A növényi eredetű fehérjékről: az állati eredetű fehérjékkel ellentétben nem található meg bennük mind a 20 szükséges aminosav. Megtalálhatóak gabonafélékben, diófélékben, magvakban, hüvelyesekben.
búzafehérje (glutén)
szójafehérje
borsófehérje.

 

Ez még nem minden! Lapozz és nézd meg, hogyan pótolhatod még a fehérjehiányodat:

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: