Edzés

Miért fontos és hogyan pótolhatjuk a hiányzó fehérjét?

 

Mesterséges úton, fehérjekészítményekkel

Ilyen készítmények pl. a legkedveltebbek közé tartozó fehérjeporok és fehérjeszeletek.
Fehérjeporok: megkülönböztetünk köztük állati, növényi eredetűeket és kevert fehérjéket is, valamint ezeken belül felszívódásukat tekintve vannak gyors és lassú felszívódásúak sőt, már a laktóz- és gluténérzékenyek is találhatnak maguknak kedvező fajtát.

Mindenki eldöntheti magában, hogy állati vagy növényi eredetű fehérjét szeretne inkább használni. Természetesen azt tudni kell, hogy aki érzékeny a tejre vagy a laktózra, vagy egyszerűen az állati eredetű tejsavó fehérje, marhahús fehérje puffadást okoz a szervezetében, annak mindenképp a növényi eredetűt érdemes választani, mint pl. szójafehérje, rizsfehérje, kender- és borsófehérje.

 

Fehérjeszeletek

Igen magas fehérjetartalommal rendelkeznek, azonban nem árt tudni, hogy emellett magas szénhidrát (cukor) tartalmúak is. Célszerű inkább edzés előtti energiaforrásként bevetni őket, vagy edzés utáni visszatöltésnek, amikor amúgy is szükség van a sejtregeneráló hatásra, amiben a szénhidrátoknak is fontos szerepük van. Viszont a délutáni, esti órákban e szénhidráttartalom miatt inkább kerülendők!

 

Szerző:
Nagy-Kumich Nikolett
Fit életmód blogger, hobbi szakács, hobbi crossfitter

 

Ez is érdekelhet: