Ha nem annyira rajong a család a zöldségekért, de mi mindenképpen szeretnénk becsempészni némi egészséges, vitamin- és rostgazdag, szénhidrát-csökkentett köretet, akkor íme néhány tipp, hogyan találhatsz megoldást a problémára!
Először is, nézzük meg, hogy a megszokott köreteink 100 grammjában, mint a krumpli, a tészta és a rizs mennyi szénhidrát és fehérje található:
Köret | Szénhidrát | Fehérje |
Burgonya |
|
|
– főtt | 20g | 1,7g |
– sütőben sült | 21,2g | 2,5g |
– olajban sült | 28,7g | 2,7g |
Tészta |
|
|
– főzött száraz tészta | 30,8g | 5,8g |
– spagetti | 30,9g | 5,8 |
– durum | 31g | 6g |
Rizs (fehér) | 28,6g | 2,4g |
Az alábbiakban felsorolok néhány fehér rizs helyettesítésére alkalmas köretet, amelyek közül akadhat néhány, aminek bár a szénhidrát-tartalma megegyezik a fehér rizsével, mégis figyelemre méltó fehérje- és rosttartalma miatt jobb választás lehet, főleg edzés mellett!
Köret | Szénhidrát | Fehérje |
Csicseriborsó | 27,4g | 8,9g |
Barna rizs | 23,5g | 2,3g |
Kuszkusz | 22,9g | 3,8g |
Hajdina | 19,9g | 3,3g |
Bulgur | 18,5g | 3g |
Tapasztalatom leginkább a barna rizs, a bulgur és a hajdina elkészítésében akad, ezért csak ezekhez tudok tippeket adni.
1. Barna rizs:
Egy bögre barna rizshez két bögre vizet adunk. Megszórjuk egy kiskanál sóval, majd mikor elkezd rotyogni, levesszük alacsony lángra és fedővel letakarjuk. Kevergetés nélkül szépen elrotyog magában kb.30-35percig, ám a végén, mikor már elfőtt róla a víz, kevergetni kell, nehogy odakapja.
TIPP1: érdemes laposabb főzőedényt/serpenyőt használni, hogy mindenhol érje a víz.
TIPP2: nem fogod elhinni, de egy kis fej vöröshagyma és 6-7szem szegfűszeg csodás ízt tud adni neki! Rögtön az elején beleteheted.
A cikk a következő oldalon folytatódik: