2. Bulgur:
Ezzel lesz a legegyszerűbb dolgunk, ugyanis nem kell főzőcskézni, kevergetni stb! Egy bögre bulgurhoz annyi vizet adunk, amennyi azért jól ellepi. Megszórjuk 1kk sóval, megvárjuk, amíg felforr alatta a víz, majd elzárhatjuk a tűzhelyet, a lábast lefedjük és hagyjuk állni, míg a bulgur megszívja magát és megpuhul. Ezután már csak a fedőn kis rést hagyva leszűrjük róla a vizet és kész!
3. Hajdina:
Vele egy picit macerásabb, de nem vészes! Mindenképpen a főzni kívánt mennyiséget érdemes átmosni, majd lecsorgatni. Ezután kis zsiradékon aranybarnára pirítjuk. Erősen pattogni fog, de az minket nem zavar, ez normális!:) Pirítás után felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk és alacsony lángon puhára főzzük.
Burgonya vagy édesburgonya?
Ha megnézzük az alábbi táblázatot, egészen szembetűnő, hogy lényegében nem találunk eltérést a két féle burgonya tápanyagtartalma között.
| Szénhidrát | Fehérje |
Burgonya | 20g | 1,7g |
Édesburgonya | 20g | 1,6g |
Mégis mi az a néhány tulajdonság, ami mégis az édesburgonyát kedvezőbbé teheti számunkra?
– magas béta-karotin tartalma segíti az edzés utáni regenerálódást,
– kétszer annyi magnézium tartalommal rendelkezik,
– magasabb C- és E-vitamin tartalom.
Lényegében azonban elmondható, hogy minimális a különbség, ezért ha valaki nem jut hozzá édesburgonyához, nem kell elkeseredni!
Ahogy a legelső táblázatban látható, nagyon sok múlik az elkészítési módon! Igyekezzünk az olajban való sütés helyett inkább sütőben sütni!
A cikk a következő oldalon folytatódik: