A következőkben a zöldségköretek elkészítésére adok 1-2 tippet
A sima krumplit, az édesburgonyát, a sárgarépát, a cukkinit, padlizsánt, de akár a brokkolit, a karfiolt, zöldspárgát , gombát, paprikát is nagyujjnyi szeletekre vágva ill. rózsákra szedve sütőben is el lehet készíteni.
Én biztonság kedvéért szoktam a tepsibe sütőpapírt is rakni, nehogy letapadjon. Egy kávéscsészébe olívaolajjal kikeverek 1kk sót, 1kk fokhagyma granulátumot és 1kk őrölt feketeborsot, majd a tepsibe szórt zöldségeket konyhai ecset segítségével megkenem a fűszeres olajjal. Kb.15perc alatt puhára sütöm, pirítom. Közben érdemes ránézni, kivenni, megforgatni a zöldségeket.
Zöldségek tápanyagtartalma:
Zöldségféle | Szénhidrát | Fehérje |
Sárgarépa | 9,5g | 0,9g |
Padlizsán | 5,7g | 1g |
Cukkini | 3,3g | 1,2g |
Spárga | 3,8g | 2,2g |
Brokkoli | 6,6g | 2,8g |
Karfiol | 4,9g | 1,2g |
Paprika | 6,3g | 1g |
Csiperkegomba | 3,3g | 5,9g |
+1 alternatíva: KARFIOLRIZS
A szénhidráttartalmak összehasonlításával megállapíthatjuk, hogy a karfiolban kb. ötödannyi ch található, mint a fehér rizsben, vagy negyedannyi, mint a bulgurban!
Ezért aztán mindenképp ajánlom kipróbálni a karfiolrizst, amit akár önmagában, akár a rizs, bulgur stb. felét “elcsalva” fele-fele arányban még tovább csökkentheted a ch-tartalmat!
Elkészítés:
A megmosott karfiolt rózsákra szedjük, majd aprítógépben vagy turmixban nagyon rövid ideig aprítjuk, ügyelve rá, hogy ne váljon levecsessé. Ezután ízlés szerint 1-1 csipet sóval, borssal, fokhagymával megszórjuk, majd kis zsiradékon megpirítjuk. Megszórható akár apróra vágott friss petrezselyem zöldjével is.
A cikk a következő oldalon folytatódik: