Táplálkozás

Fit köretek és elkészítésük

 

A következőkben a zöldségköretek elkészítésére adok 1-2 tippet

A sima krumplit, az édesburgonyát, a sárgarépát, a cukkinit, padlizsánt, de akár a brokkolit, a karfiolt, zöldspárgát , gombát, paprikát is nagyujjnyi szeletekre vágva ill. rózsákra szedve sütőben is el lehet készíteni.
Én biztonság kedvéért szoktam a tepsibe sütőpapírt is rakni, nehogy letapadjon. Egy kávéscsészébe olívaolajjal kikeverek 1kk sót, 1kk fokhagyma granulátumot és 1kk őrölt feketeborsot, majd a tepsibe szórt zöldségeket konyhai ecset segítségével megkenem a fűszeres olajjal. Kb.15perc alatt puhára sütöm, pirítom. Közben érdemes ránézni, kivenni, megforgatni a zöldségeket.

 

Zöldségek tápanyagtartalma:

Zöldségféle

Szénhidrát

Fehérje

Sárgarépa

9,5g

0,9g

Padlizsán

5,7g

1g

Cukkini

3,3g

1,2g

Spárga

3,8g

2,2g

Brokkoli

6,6g

2,8g

Karfiol

4,9g

1,2g

Paprika

6,3g

1g

Csiperkegomba

3,3g

5,9g

 

+1 alternatíva: KARFIOLRIZS

A szénhidráttartalmak összehasonlításával megállapíthatjuk, hogy a karfiolban kb. ötödannyi ch található, mint a fehér rizsben, vagy negyedannyi, mint a bulgurban!
Ezért aztán mindenképp ajánlom kipróbálni a karfiolrizst, amit akár önmagában, akár a rizs, bulgur stb. felét “elcsalva” fele-fele arányban még tovább csökkentheted a ch-tartalmat!
Elkészítés:
A megmosott karfiolt rózsákra szedjük, majd aprítógépben vagy turmixban nagyon rövid ideig aprítjuk, ügyelve rá, hogy ne váljon levecsessé. Ezután ízlés szerint 1-1 csipet sóval, borssal, fokhagymával megszórjuk, majd kis zsiradékon megpirítjuk. Megszórható akár apróra vágott friss petrezselyem zöldjével is.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: