Táplálkozás

Fit köretek és elkészítésük

 

Fagyasztott vagy friss zöldség?

Lassan kezd elillanni az a tévhit, miszerint a friss zöldségek több vitamint tartalmaznak, mint fagyasztott társaik.
De mi is ennek az oka?
Sajnos a vizsgálatok alapján a zöldséges pultban található zöldségek koránt sem annyira frissek, mint azt a kis táblákon hirdetik. Gondoljunk csak bele! Alapból mennyi időbe telik már az, hogy a betakarítástól eljusson a zöldség a boltokba, majd ott is még lehet napokig áll a polcon. Frissességüket általában hűtött járművel való szállítással és vizes permetezéssel igyekeznek megoldani. Ám mégis ez idő alatt veszít értékes tápanyagaiból.
Ezzel szemben viszont a mirelit zöldségeket betakarításuk után pár órán belül feldolgozásra kerülnek. A fagyasztás során minimális mértékű bennük a tápanyagveszteség, tehát vitamin és ásványi anyag tartalmukat szinte 100%-ban megőrzik!

A gyorsfagyasztással történő tartósításnak lényege, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket csupán néhány perc alatt kell lefagyasztani mínusz 18-22°C-ra. Így az élelmiszereket alkotó nagy mennyiségű víz (ez a zöldségek esetében 60-90%) apró jégkristályok formájában fagy meg, ezért kiengedéskor nem roncsolódik a sejtfal.

Szóval, nem jelent problémát az egészségesség szempontjából, ha nem jutunk friss zöldséghez sőt, a fentiek alapján talán a mirelit még a pénztárcánkat is jobban kíméli. Természetesen az otthon termelt friss zöldségnek nincsen párja! 😉

 

Szerző:

Nagy-Kumich Nikolett
Fit életmód blogger, hobbi-szakács, hobbi-crossfittes

Ez is érdekelhet: