Fitness tippek kezdőknek, hogy garantált legyen a siker

okt. 19 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Minden kezdet nehéz – ez az edzésre is érvényes. Íme néhány hasznos és alapvető tipp könnyítésként.

Tedd meg az első lépést

Talán nem leszel élsportoló, ám akkor is lehetnek fittness céljaid, ha előtte sohasem sportoltál. Például egy éven belül részt venni egy maratoni futáson.

Kifelé a komfort zónából

Gondoljuk csak át a lehetőségeket. Rengeteg olyan dolog van, amit kipróbálva felfedezted, bár soshasem hitted volna, hogy valaha is megteszel.  Ehhez azonban ki kell lépni a komfort zónából.

Kezdd kis célokkal

Lehetnek nagy terveid, amit szeretnél elérni. Például egy maraton lefutása. Ezt a célt a legönnyebben úgy lehet elérni, ha kisebb célokra osztod fel. Mielőtt bejelentkeznél a maratoni futásra, először fuss le egy km-t, azután teljesíts pár 5 km-es távot, majd növeld a távolságot. Rendszeresen jegyezd fel az eredményeidet, így jól látod, hogy haladsz.

Keverd

Egy idő után unalmassá válik az azonos edzés. Ráadásul az izmaid sem alkalmazkodnak már 6-8 hét után az egyforma terheléshez. Ez azt jelenti kevesebb kalóriát égetsz el és nem építesz újabb izmokat. Próbáld ki az intervallum edzést: edzz egy percig teljes erővel magas pulzusszámmal, egy percig lassan, majd ismételd. A váltakozó állóképességi – és erőnléti edzés is jó. 

Az orvos is igazolja: OK

Kérd ki az orvosod véleményét az edzések megkezdése előtt, amennyiben eddig nem sportoltál aktívan. Ez különösen érvényes a 45 évnél idősebb férfiakra és az 55 év feletti nőkre. Egészségügyi problémák vagy rendszeres gyógyszerszedés esetén különösen fontos konzultálni a kezelőorvossal.

Ne vidd túlzásba

Kezdetben nagyobb a sérülés veszélye. Eleinte inkább csak hetente három alkalommal 15 percig edzz, majd lassan növelheted.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: