Fitness tippek kezdőknek, hogy garantált legyen a siker

okt. 19 | 2. oldal - fitnesslife.hu

Helyes táplálkozással és italfogyasztással az energiáért

Az edzés kalóriát éget, és serkenti az anyagcserét. A jó teljesítményhez elegendő energia szükséges, ezért helyesen kell táplálkozni. A legfontosabb a kiegyensúlyozott és a rendszeres táplálkozás. A gyors energia érdekében edzés előtt ideális szénhidrátot fogyasztani, hosszú és megerőltető edzés után pedig az energia tartalékokat szénhidrát-fehérje keverékkel feltölteni.

Igyál eleget!

Speciális sportitalokra csak különösen hosszú és extrém megerőltető edzés esetén van szükség, amikor az elektrolitokat kell pótolni. Amúgy bőven elég a víz. Mindig igyál sokat. Ha dehidratált vagy megnő a görcsök valószínűsége, forró napokon pedig nagyobb a hőguta kockázata. Ajánlatos edzés előtt két órával 2-3 pohár vizet, és edzés alatt 20 percenként egy pohár vízet fogyasztani, sőt edzés után is kellene valamit inni.

Erősítő edzést is tarts

Ha maratont szeretnél futni – az erődet is edzeni kell. Az erős izmok több kalóriát égetnek, védenek a sérülések ellen és támogatják a csontvázat. Optimális esetben az izomzat 2 nap alatt piheni ki magát.

Megfelelő öltözködés

A megfelelő edzéshez megfelelő ruházatra és cipőre van szükség. Nem a kinézet a fontos, hanem a kényelmes viselet. Például olyan ruhadarabok, amelyek elvezetik a nedvességet. Hideg időben öltözködj rétegesen.

Tanuld meg a helyes technikát

Mindegy, hogy futsz vagy súlyt emelsz – könnyen megsérülhetsz, ha rossz a technikád. Az edzőteremben kérd ki az edzők véleményét.  Esetleg nézz meg egy videót, vagy keress egy edzőpartnert, aki kontrollálja a mozgásaidat.

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: