Táplálkozás

Fogyás magas fehérjetartalmú étrendel – Így csináld, hogy működjön

Ezek után felmerül a kérdés: biztonságos egy protein diéta? Az egészségügyi szakemberek nem értenek ezzel egyet és nem is igazán ajánlják. A sok zsíros hús és tejtermék emelheti a koleszterin-szintet és a szívroham esélyét. A zöldségek és gyümölcsök kihagyása pedig megvonja a szervezettől a rostot és fontos tápanyagokat. Ugyanakkor a protein diéta segíthet az elhízás ellen. Egy mérsékelt magas fehérjetartalmú étrend, mely csökkenti a zsírt, de nem hagy ki akkora mennyiségben szénhidrátot és zöldséget, gyümölcsöt, biztonságosan működhet.

Válogassuk meg az ételeket. A legtáplálóbb magas protein-tartalmú ételek zsírban szegények és tartalmaznak valamennyi szénhidrátot. Az extrém étrendeket kerüljük, így pl. a túl sok zsíros hús és kevés zöldség, gabona fogyasztását. Segíthet beállítani a helyes étrendet, ha konzultálunk orvosunkkal!

Ne fogyasszunk magas protein-tartalmú marhahúst. Csábító lehet egy szép, szaftos steak, de egy vékony szelet is sokkal több telített zsírsavat tartalmaz, mint egy jóval nagyobb szelet, bőr nélküli csirkemell.

Gondolkodjunk fehér húsokban. A csirke és a pulyka a protein-diéta elsőszámú étele lehet. Kevesebb zsírral jár fogyasztásuk, mint a sötét húsoké. Még jobb, ha a bőrüket is eltávolítjuk, mely telített zsírsavval van tele.

Ne hagyjuk ki a sertéshúst! Sok proteinnel szolgál, de nem túl sok zsírral – ha a megfelelő típust vesszük. A bélszín, felső karaj, borda karaj, hátszín, lapocka kiváló lehet. Sőt, manapság a vágások 31 százalékkal soványabbak a zsír tekintetében, mint 20 éve.

Együnk halat! Egészséges zsírokkal lát el. Proteinben gazdag, de zsírtartalma alacsony. Jó választás a lazac és a tonhal is. A szívre jó hatású Omega-3 zsírsavval telítettek. Legtöbb diéta nem tartalmaz ebből a jótékony zsírsavból sokat, pedig csökkenti a rák, ízületi gyulladás és a szívbetegség kockázatát.

A tojás a protein olcsó formája. Nincs benne túl sok koleszterin, de azért a legjobb, ha naponta egyet fogyasztunk belőle. Elsősorban a tojás fehérjét érdemes enni, a sárgájában található az egész koleszterin és a protein kevesebb, mint fele. Megehetjük a sárgáját, de tudjunk róla, hogy a kis mennyiségű koleszterin is a véráramba jut. A telített zsírok és transz-zsírok nagyobb eséllyel növelik a koleszterin-szintet.

 

 

Ez is érdekelhet: