Fogyás spanyol zsályával – avagy egy különleges növény

Már. 25 | 1. oldal - fitnesslife.hu

A chia, más néven a spanyol zsálya egy Közép- és Dél Amerikában őshonos egynyári lágyszárú növény, amely a maják és az aztékok mindennapi étele volt. A chia szó erőt jelent,  nem is csoda, hiszen a maja és azték harcosok fehérje- és energiaforrásként fogyasztották erejük megőrzése érdekében. A chia mag kedvező fogyókúrás hatásainak köszönhetően manapság egyre elterjedtebb, egyre több receptben megtalálható alapanyagként. Nem árt azonban tisztában lenni vele, hogy túlzott fogyasztása káros lehet.

Mitől olyan egészséges a chia mag?

A chia mag kiváló forrása a fehérjéknek, szénhidrátoknak, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavaknak. 18-30%-os rosttartalmának köszönhetően a napi ajánlott rostbevitelt tartalmazza, emellett kiváló antioxidáns forrásnak is számít. Ezen felül A-, E-, C-, B1-, B2 és J vitaminban is gazdag. Rendkívül hasznos a sportolók számára is, mivel fokozza a fizikai teljesítményt és az állóképességet.

 

100 g chia mag tápértéke:

 

444 kcal

16,5 g fehérje

42,1 g szénhidrát

31 g zsír

 

Mire figyeljünk a chia mag fogyasztásakor? Lapozz

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: