2. Fermentábilis diaszacharidok
Ezek a szénhidrátok a tejben, illetve tejtermékekben fordulnak elő, tejcukor formájában. A laktózfogyasztás kapcsán tehát elmondható ugyanaz, mint a glutén esetén: attól még, hogy valaki nem érzékeny rá kimutathatóan, nem biztos, hogy jót tesz neki a bevitele. A Metodic Food ételeinek összetevői közt ennek értelmében tej- és tejtermék sem kapott helyet.
Fermentábilis monoszacharidok és poliszacharidok – a természetesen édes ízek
A gyümölcsökben található természetes cukor, vagyis a fruktóz sorolhatók az első kategóriába, de pl. a mézben vagy különböző más, természetes forrásból származó édesítő anyagokban, szirupokban is ilyen szénhidrátok találhatók – és nem véletlen, milyen sokan panaszkodnak arra, hogy nem érzik jól magukat ezek fogyasztását követően. A fermentábilis poliszacharidok forrásai szintén a gyümölcsök és egyes természetes édesítők – például a szeder, a szorbitol vagy a xilit.