Friss vagy mirelit a jobb választás?

okt. 31 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Ha feltennénk a kérdést, hogy vajon a friss vagy a mirelit zöldségek tartalmaznak-e több vitamint, nagy valószínűséggel az emberek nagyobb százaléka a friss zöldségekre szavazna! Ez azonban egy tévhit, amiről most lerántjuk a leplet!

Legtöbben ugyanis azt gondolják, hogy a mirelit vagy gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök a fagyasztással elveszítik vitamin- és ásványi anyag tartalmuk jelentős részét, ezért aztán inkább a friss, jobban mondva a „frissnek” nevezett zöldségeket és gyümölcsöket választják.

De nézzük csak meg közelebbről azokat a „frisseket”!

A vizsgálatok alapján a zöldséges, gyümölcsös pultban található termékek sajnos koránt sem annyira frissek, mint azt a pultok tábláin hirdetik. Gondoljunk csak bele! Ugyan hány napba telik csupán az, hogy a betakarítástól, a tisztításon és csomagoláson át eljusson a zöldség az üzletek zöldséges pultjaiba? Majd ezt követően vajon hány napig állnak még ott a polcokon? Habár frissességüket az esetek többségében manapság már hűtött járművel való szállítással és vizes permetezéssel igyekeznek megoldani, mégis az elkeserítő valóság az, hogy akár 50-70%-ot is veszíthetnek értékes tápanyagaikból.

 

Nézzük meg például a sárgarépa esetét! A sárgarépa hálás zöldség, hűvös helyen tárolva igazán sok ideig, akár hetekig is kihúzza. A napokban piacon jártam, sárgarépát is vettem, bátran mondhatom viszonylag frisset. A hűtő alján maradt azonban még pár darab korábbról, amiket szintén felhasználtam. Nem volt azoknak semmi baja, azon kívül, hogy már nem reccsent a kés éle alatt, picit puhább is volt és a színe is megváltozott, kissé sötétebb lett. Szóval észrevehetően pár nap vagy hét alatt veszített nem csak a frissességéből, hanem minden bizonnyal a vitamin- és tápanyagtartalmából is!
Mirelitekről a következő oldalon olvashatsz!

 

Formás lábak, kerek hátsók, izmos hasfalak... Kövess minket Facebookon is! ➞
 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: