Táplálkozás

Friss vagy mirelit a jobb választás?

 

Mi a helyzet a mirelit vagy gyorsfagyasztott zöldségekkel, gyümölcsökkel?

A frissekkel szemben a gyorsfagyasztottak közvetlenül betakarításuk után néhány órával feldolgozásra kerülnek. A gyorsfagyasztással történő tartósításnak lényege, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket csupán néhány perc alatt lefagyasztják mínusz 18-22°C-ra. Ezzel az élelmiszereket alkotó nagy mennyiségű víz (zöldségek esetében 60-90%) apró jégkristályok formájában fagy meg, amelynek köszönhetően kiengedéskor nem roncsolódik a sejtfal.

Így a fagyasztás során minimális mértékű bennük a tápanyagveszteség, tehát vitamin és ásványi anyag tartalmukat szinte 100%-ban megőrzik!

Szóval, ha tehetjük természetesen válasszuk inkább az otthon megtermelt valóban friss zöldségeket, vagy ha van lehetőségünk, piacról szerezzük be őket.

Az egészséges és tudatos életmód szempontjából azonban cseppet sem kell a gyorsfagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket az étrendünkből száműznünk!

 

Szerző:

Nagy-Kumich Nikolett / Fit életmód blogger, hobbi-szakács, hobbi-crossfittes

 

Ez is érdekelhet: