Ez történik a testeddel, ha elhagyod a fehér kenyeret

okt. 17 | 1. oldal - fitnesslife.hu

A fehér kenyér a fogyni vágyók egyik legnagyobb tiltólistás étele –  nem véletlen az sem, hogy minden diétában az első kiiktatandó ételek közt szerepel. A hibát úgy követik el ezekkel a tanácsokkal, hogy alapvetően a kenyeret bélyegzik rossznak, pedig nem mind káros a szervezetre, illetve az alakra. A fehéret viszont tényleg érdemesebb elhagyni – elmondjuk, miért:

A fehér kenyér ugyanis…

…finomított szénhidrát, akárcsak a cukor – glikémiás indexe magas, felszívódása gyors, és a belőle fel nem használt energia szinte azonnal a zsírraktárakba megy. Ráadásul, mivel erősen megnyomja a vércukor szintet, ingadozást idéz elő, és az ember gyorsan éhes lesz tőle, általában valami hasonlóan szénhidrátban gazdag ételre. Ebből nagyon könnyen kialakul egy függőségi állapot, hiszen újra meg újra kívánni fogod a finomított szénhidrátokat.

A fehér kenyér elhagyásának – főleg, ha a cukrot is kiiktatod az étrendedből – az egyik első áldásos hatása, hogy már néhány nap alatt megszűnik a szénhidrátfüggőség és a sóvárgás. Szakértők szerint az első 9 nap valóban elég nehéz, de ha megfelelő szénhidrátforrásokat fogyasztasz – teljes kiőrlésű kenyeret, zöldségeket -, idővel könnyedén legyőzheted a függőséget a finomított változatoktól. Légy kitartó, sikerülni fog!

 

Miért nem ajánlott fehér kenyeret enned?

  • nincs rosttartalma – ami a teljes kiőrlésű változatoknak még megvan;
  • üres kalóriaforrás, lényegében vitamin- és ásványi anyag-tartalom nélkül;
  • nem táplál, nem biztosít energiát;
  • ingadozik tőle az energiaszint, mivel gyorsan nyomja meg a vércukor szintet, ami aztán hirtelen leesik.

 

Mi történik közvetlenül azután, hogy leállsz a fehér kenyér fogyasztásával? Lapozz és megtudod!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: