A hasi hízás igazi okai – kulcsfontosságú tények az álomalakodért

ápr. 24 | 2. oldal - fitnesslife.hu

Overweight man

Energiahiány

Ha szénhidrátot eszünk, inzulinszintünk megemelkedik, és zsírraktározásra készteti a szervezetet – minél több a szénhidrát, annál több zsír raktározódik. Ugyanakkor a szénhidrátok fontosak ahhoz, hogy legyen elég energiánk – ha túl keveset eszünk belőlük, megzavarhatjuk a hormonrendszert.
A glukagon nevű hormon fontos szerepet játszik avércukorszintszabályozásában – ha nem eszünk elég zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát némifehérjetársaságában, a szintje túl alacsony lesz, amitől egész nap fáradtak, kimerültek lehetünk. Az adrenalinhormon szintén serkenti a zsírégetést és növeli az energiaszintet, és szükség esetén segít felszabadítani az energiatermeléshez szükséges cukor- és zsírraktárakat. Ha viszont valami miatt (pl. túl sok stressz) túl magas az adrenalinszintünk, akkor megeshet, hogy pont akkor nem lesz energiánk, amikor szükség lenne rá – mondjuk akkor, amikor sportolni, edzeni mennénk.

Libidócsökkenés

A DHEA nevű hormon amellett, hogy növeli a libidót, segít a koncentrálásban, erősíti az immunrendszert, és ha elegendő van belőle, akkor energikusnak, fittnek érezzük magunkat. A tesztoszteronnal együtt védi az izomszövetet, amelynek mennyisége fontos a zsírégetéshez. A tesztoszteron és a DHEA szintje lecsökken az öregedés, a stressz és különféle betegségek hatására. Akiknek alacsony a libidójuk, általában rosszul is alszanak, a nem megfelelő alvási rutin pedig több kutatás szerint is hízáshoz vezethet.

Forrás: prevention.com

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Ez is érdekelhet: