Egészséges édességek

Készíts otthon Túró Rudit!

RECEPT / 10 db Rudihoz:

25 dkg zsírszegény túró
1 db citrom reszelt héja
1/2 rúd vanília kikapart magjai
4 tk zselatin (kb. 10 g)
0,5 dkg hideg víz
5 ek nyírfacukor (porcukor változata)
kb. 20-25 dkg 60-70%-os kakaótartalmú étcsokoládé

1. A túrót egy nagyobb tálban (amiben a későbbiekben összedolgozzuk majd a masszát) áttörjük egy szűrőn. Hozzáreszeljük az alaposan megmosott(!) citrom héját, hozzáadjuk a porcukrot és a vanília kikapart magjait.
2. A zselatint beáztatjuk.
(Porzselatin esetén a következőkre figyeljünk: a zselatin mennyiségének ötszörösébe áztassuk be, vagyis egy rész zselatint 5 rész hideg vízben kell megduzzasztani.)
Mi 4 teáskanál (nem púpozott) zselatint használunk, ami összességében 10 gramm. Ehhez mérten 50 gramm hideg vizet öntünk a porra, elkeverjük, és hagyjuk, hogy a zselatin megduzzadjon. A megduzzadt zselatint megolvasztjuk, majd robotgéppel alaposan belekeverjük a túrós masszába.
3. A kész, kikevert masszát minimum fél órára a hűtőbe tesszük.
4. A szép, egyenletes túrós rudak kialakítására a legmegfelelőbb egy darabka celofán.
Kiterítjük, majd fogunk egy kis adag masszát, kezünkkel rúddá hengereljük, majd rátesszük a celofánra. Óvatosan, de szorosan feltekerve becsomagoljuk a túrós rudat, majd a két végénél összecsípjük és sodrunk rajta párat.
Nekem 10 cm hosszú rudacskák lettek és valamivel azért tömzsibbek, mint a bolti társai.
5. Az elkészült, hengerelt masszákat egy sütőpapírral fedett tálcára tesszük, berakjuk a fagyasztóba.
6. Kezdjük el olvasztani a csokoládét.
Egy deszkát sütőpapírral borítunk. Az olvadt csokiból egy teáskanál segítségével olyan hosszú csíkokat húzunk a papírra, erre fektetjük a túró rudakat. Ezután tegyük be a hűtőbe vagy vissza a fagyasztóba.
7. Megolvasztjuk az étcsokoládét óvatosan, forró gőz fölött. Ezután egy hideg vizű tálba téve folyamatosan kevergetve lehűtjük a csokit (kb. 27 fokra, hogy ne legyen túl forró).

A rudacskákat rácsra helyezzük és egyesével leöntjük őket csokival, majd alá nyúlunk (egy spatulával) és áthelyezzük a rácsról vissza a sütőpapírral fedett deszkára. Így járunk el az összessel, majd hagyjuk a csokit megdermedni, hűtsük ki rendesen, tegyük vissza a hűtőbe/fagyasztóba egy kicsit.
10 perc és fogyaszthatjuk is.

Isteni finom és EZ már valóban nevezhető FITT-nek, a bolti társához képest.
Jó étvágyat 🙂

Ez is érdekelhet: