Táplálkozás

Hogyan állítsd össze a saját étrended III. rész

Mit egyek edzés előtt-után?

Súlyzós edzés előtt 1-1,5 órával, kardió előtt 2 órával már nem eszünk. Mindig legyen teljeskörű az étkezés, ami azt jelenti, hogy tartalmazzon szénhidrátot, fehérjét, zsírt. Edzés után rögtön fehérjepor vízzel (nem kötelező, de hasznos), súlyzós edzés esetén én gyorsan felszívódó szénhidrátot (szőlőcukrot) is szoktam keverni a turmixhoz, hogy visszatöltsem az elveszített tápanyagokat. Ettől is nagyon sokan szoktak félni, pedig jót tesz az izomzatnak, egy kőkemény edzés után pláne. Majd egy órán belül teljeskörű étkezés (csirkemell + rizs + saláta). Kardió edzés esetén rögtön csak fehérjepor vízzel, majd egy órán belül étkezés, ahol szintén nincs plusz szénhidrá. (pl. csirkemell + saláta…) Ezektől nagyon-nagyon sokan félnek, mert “minek égettem akkor kalóriát/zsírt?” Alaptalanul félnek!

 

Végül egy étrendminta, a korábban említett kezdő Jucikának:

Reggeli:
200g Túrós-snidlinges omlett, 4db pufi rizs vagy 50g teljes kiőrlésű kenyér (valódi, melyben nincs búzaliszt)

Hozzávalók 2 személyre:
– 25 dkg zsírszegény vagy sovány túró
– 1 dl zsírszegény tejföl
– 3 tojás
– 2,5 dkg teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehelyliszt (fehér liszt ne legyen!)
– só, bors ízlés szerint
– 1 csokor snidling
– kevés kókuszolaj

Elkészítése:
A túrót villával áttörjük, keverjük el a a tejföllel. A tojásokat enyhén verjük fel, keverjük össze a tejfölös túrót a tojással, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az aprított snidlinget. Hevítsünk fel egy serpenyőt, pici olajat öntsük bele, majd amikor átmelegedett, a tojásos masszát. Takarékon, fedő alatt süssük szilárdra az omlettet. Óvatosan fordítsuk meg egy tányér segítségével, majd langyosan tálaljuk. Zöldségeket tálaljuk mellé. (saláta, paradicsom, paprika, uborka…)
408 kcal 27,1g fehérje 15,6g zsír 36,6g ch

Tízórai:
250g friss eper
80kcal 1,5g fehérje 0,8g zsír 19g ch

Ebéd:
Háromhagymás tejfölös csirkeragu

Hozzávalók 4 személyre:
– 40 dkg csirkemell
– 2 fej vöröshagyma
– 1 fej lila hagyma
– fél szál póréhagyma
– 10 dkg füstölt házi szalonna (elhagyható)
– só, bors ízlés szerint
– 3 dl zsírszegény tejföl

Elkészítése:
A csirkemellet kockára vágjuk. A tisztított vöröshagymát és a lila hagymát fél karikákra, a póréhagymát karikára vágjuk. A szalonnát vékony csíkokra szeljük, majd egy magas falú edényben zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, kissé lepirítjuk, majd beletesszük a csirkét is. Sózzuk, borsozzuk, majd lepirítjuk a csirkét. Hozzáadjuk a tejfölt, ha kell utánaízesítünk, és csak egyet forralunk rajta. Köretnek: kuszkusz, basmati, jázmin, barna rizs, köles, hajdina…. találhatunk mellé.
200g csireragu – 80g (szárazon mért) basmati rizs
517 kcal 42,9g fehérje 8,2g zsír 67,1g ch

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: