Hogyan illik bele a banán a fogyókúrába? Így a leghasznosabb fogyasztanod

okt. 30 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Hiába gyümölcs, mégis van olyan időszak, amikor jobb, ha más ételt választasz helyette. Nézd meg, hogyan a leghasznosabb fogyasztanod:

Hogyan illik bele a banán a fogyókúrába? 

A legtöbben azt gondolják, hogy a fogyókúra során gyümölcsöt gyakorlatilag korlátlanul ehetnek. Ez részben igaz is, hiszen legtöbbjük sok-sok vizet és rostokat tartalmaz, így alacsony a kalóriatartalmuk. Ebből adódik, hogy szinte lehetetlen annyit megenni belőlük, ami már túlzottan sok lenne.

Hiába gyümölcs azonban a banán, ez mégsem egészen igaz rá.

A banánban ugyanis az egyik legmagasabb gyümölcscukor mennyisége – olyannyira, hogy csak a mangó tesz túl rajta. Elmondjuk, ez miért nagyon fontos a fogyókúra szempontjából és miként érdemes fogyasztani!

Banánfogyasztás a fogyókúra alatt

Érdemes először is megnézni, hogy mi van pontosan a gyümölcsben. A banán gazdag rostokban, ugyanis 100 grammjában a naponta szükséges rostmennyiség körülbelül egytizede, 2,6 gramm található. Ugyanennyi banánban 1 gramm fehérjét, 0,3 gramm zsírt és 23 gramm szénhidrátot találsz, melyből jókora mennyiség (12 gramm!) cukor. A szénhidrátoknak része némi rezisztens keményítő is, mely lassabban emészthető más keményítőknél, így hosszabban biztosít jóllakottságot. Mindez összesen 95 kalóriát tesz ki, ami a gyümölcsök közt magasnak számít, ám messze elmarad a csoki csaknem 600 kalóriájához képest.

A banánban azonban jelentősen rosszabb a rostok és a cukrok aránya, mint a többi gyümölcsben

Ez ahhoz vezet, hogy a banán szénhidrátjai rövidebb idő alatt szívódnak fel az átlagnál, hamarabb megdobják a vércukor szintet, majd amikor az visszaesik, ismét megéhezel. Mivel ez ebben az esetben egy viszonylag gyors folyamat, ezért a banán gyors felszívódású szénhidrátnak számít.

Messze nem tartozik azonban a legrosszabbak közé!

Ezt a glikémiás index is megmutatja, mely egy olyan mérőszám, mely alapján meg lehet állapítani, hogy egy szénhidráttartalmú étel mekkora vércukorszint-ingadozást vált ki a cukorhoz képest. A cukor glikémiás indexe 100, ami nagyon magas, de az érték 55 alatt alacsonynak számít. Egy érett banán GI-je 52, egy túléretté 58 körülbelül. Ez a gyümölcsök közt magas érték, ám sok hasonlóan édes étel, például, az előbb említett szelet csoki mögött messze elmarad.

 

Hogyan érdemes fogyasztanod a banánt? LAPOZZ és megtudod! Érdemes.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: