Táplálkozás

Hogyan süssünk, főzzünk az ünnepekre?

Hamarosan itt a karácsony – a nagy családi evések időszaka. Sokan félnek ettől az időszaktól, mert vérszemet kapva annyit esznek, hogy 1 hét alatt akár 5 kilót is felszedhetnek. Ez a mértéktelen evészet egyáltalán nem tesz jót. Bár mi úgy gondoljuk, hogy az ünnepek nem a kemény diétáról szólnak, ezért lehettek elnézőbbek  magatokkal – az, hogy 3 napig azt esztek, ami jól esik (mértékkel), nem fogja tönkretenni az elmúlt hónapok munkáját. Azért néhány dologra nem árt odafigyelned az ünnepek alatt:

Ünnepi fogások rosszullét nélkül

Te is elkezdted már tervezgetni az ünnepi menüt? Gyűlnek a kamrában, a hűtőszekrényben a hozzávalók. Ilyenkor kicsit mást, kicsit többet készítünk, mint szoktunk.

Karácsonyi hangulatban leül a család az ünnepi asztalhoz, hogy az év egyik legemlékezetesebb étkezését családi, baráti körben eltöltse. Azért, hogy az élményt ne rontsa el utólagos rosszullét, – mely sajnos elég gyakran előfordul – néhány egyszerű szabályt érdemes betartanod. Kis odafigyeléssel nagy biztonságot teremthetünk magunknak és vendégeinknek.
Ehhez nyújtanak ötleteket a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal a biztonságos ételkészítéshez hozzásegítő jó tanácsai.

 

A legveszélyesebb ételek toplistája

Legveszélyesebbek azok az ételek, melyek nyers tojással vagy darált hússal készülnek és nincsenek jól átsülve-főve.

Ilyenek például:

  • majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai készítmények,
  • tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények,
  • madártej, vaníliasodó, tiramisu,
  • darált, töltött húsok (vagdalt hús, töltött pulyka).

 

Biztonságos ételek

Biztonságosak azok az ételek, melyek jól át vannak forrósítva és frissen fogyasztjuk őket vagy hűtés nélkül sem romlandóak.

Például:

  • bejgli, pogácsa, linzerek,
  • ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül), pl. hagymás burgonyasaláta,
  • jól átsült húsok, pl. rántott hús, egyben sült hús,
  • minden frissen fogyasztott jól átfőtt étel, pl. húsleves, töltött káposzta, halászlé.

 

Lapozz a jó tanácsokért, hogyan érdemes elkészíteni az ételeket >

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: