Idős korban is tökéletes sport az úszás!

Sze. 11 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Most már tudjuk, hogy 96 évesen is lehet világcsúcsot úszni, tehát innentől kezdve minden kifogásnak lőttek!

Világcsúcs 96 évesen!

Bejárta a világot a hír, hogy nemrég egy 96 éves nő világcsúcsot úszott a budapesti Masters világbajnokságon. Az amerikai Maurine Emilie Kornfeld 800 méter gyorson egyedül mérette meg magát a 95-99 évesek korosztályában, 21 perc 39,10 másodperces eredménnyel. A fitt idős hölgy görbe tükröt állított mindenki elé, akik bármikor is azt állítják, hogy már “túl öregek” a rendszeres mozgáshoz.

Eddig is láttuk, hogy a nyugdíjasok szívesen járnak fürdőbe különböző gyógykezelésekre, az viszont viszonylag új felismerés, hogy tudományosan bizonyítható módon jót tesz nekik, ha bemerészkednek az úszómedencébe is. Egy 2014-es kutatás szerint ugyanis az úszás az egyetlen olyan sport, amelyik képes mérhetően csökkenteni a korcsoport számára egyik fő kockázatnak számító esések veszélyét.

 

Az ausztrál University of Western Sydney munkatársai nagyjából 1 700 hetvenévesnél idősebb résztvevő közreműködésével mutatták ki, hogy az úszók 33%-kal kisebb eséllyel lettek eleséses baleset áldozatai. Ilyen előnyt sem a futógépen kocogóknál, sem a szobakerékpárt használóknál, sem a calisthenics tornázóknál, sem pedig a golfozóknál nem lehetett megfigyelni: az utóbbi sportágak semmivel sem csökkentették az esések veszélyét.

 

A kutatást vezető Dafna Merom elmondta, hogy mi lehet az összefüggés titka. Lapozz és olvasd el!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: