Hogyan alakíthatod ki az egészséges étrendedet?

dec. 07 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Az egészséges étrend kialakítására több okból lehet igényünk: vannak, akik pusztán egészségesebbek szeretnének lenni, legtöbben azonban mégis súlyproblémájuk miatt szeretnének változtatni. Annak érdekében, hogy ne érezzük túl drasztikusnak és tarthatatlannak az új, egészséges étrendet ajánlott, ha nem is bombázzuk magunkat irreális elvárásokkal.

Íme 5 tanács, amelyek segítenek a változásban!

1. Cukrok minimalizálása!

Ez egy olyan alapvető tanács, ami biztosan már nem újdonság számodra! Mégis nagyon könnyen csapdába eshetünk, ha nem vagyunk elég figyelmesek! A legtöbb élelmiszer ugyanis tartalmaz finomított cukrokat. Érdemes tehát alaposan megvizsgálni az összetevőket, hogy valójában mit is juttatunk a szervezetünkbe. Ha mégis használsz gyors felszívódású cukrokat, akkor azt legjobb, ha közvetlenül edzés után teszed, töltésként a kimerült glikogén raktárakhoz. Az egyszerű, gyors felszívódású cukrok rendszeres fogyasztása folyamatosan magas inzulin szintet eredményez, amely a cukorbetegség kialakulásához vezet. Érdemes természetes eredetű édesítőt használni, mint pl. a nyírfacukor (xilit), eritrit, stevia.

 

2.Fehérje reggelire!

A rohanós reggeleken legtöbbször hajlamosak vagyunk valamit gyorsan bekapni – már ha egyáltalán eszünkbe jut reggelizni! Sokszor figyelmen kívül hagyjuk, hogy nem épp a legmegfelelőbb energiaforrással indítjuk a napot. Veszünk gyorsan valami pékárut, tejeskávéval, kakaóval vagy cukrozott gyümölcsjoghurttal letoljuk. Ezekkel azonban nem megyünk sokra, hamarosan újra éhesek leszünk. A lassan felszívódó szénhidrátok mellett – mint pl. a natúr zabpehely, a rozskenyér stb. – ajánlott fehérjét is fogyasztani, ugyanis ha nem viszed be ezeket kellő mennyiségben, akkor a szervezeted az izomzatodból fogja felhasználni.

 

Még nincs vége! Megéri lapoznod >

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: