Így kerülheted el a túledzettséget

Sze. 21 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Szerintem már Te is hallottad azt a bölcs mondást, hogy: „Mindent szabad, csak mértékkel” Ez alól bizony az edzés sem képez kivételt. A túlzásba vitt edzés épp olyan ártalmas lehet szervezetünkre, mint mozgásszegény életmód.

Mi az a túledzettség?

A legfontosabb tudnivaló a túledzettséggel kapcsolatban, hogy nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem mindig egy hosszabb folyamat eredménye.Éppen ezért nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy szervezetünket a végletekig terheljük azzal a téves jelmondattal a fejünkben, hogy minél többet edzünk, annál fittebbek és egészségesebbek leszünk.

 

 

Még akkor sincsen így, ha eleinte úgy érezzük, hogy kirobbanó formában vagyunk a rengeteg edzéstől. Ugyanis a túledzettség megelőzéséhez elengedhetetlen az edzés és a pihenés megfelelő aránya, valamint a helyes táplálkozás, ami egyaránt vonatkozik az elfogyasztott táplálék mennyiségére, és minőségére. Túledzettségről nem csak az élsportolók esetében beszélhetünk. A terhelés és terhelhetőség kedvezőtlen viszonya bárkinél fennállhat, aki a rendszeres mozgás jegyében él.

 

Még nincs vége! Nézd meg a túledzettség fajtáit a következő oldalon!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: